25 detinguts

Cau una xarxa de venda il·legal de medicaments que operava amb criptomonedes

És la principal organització de venda de medicaments de disfunció erèctil i tractament aprimador a través d'internet

zentauroepp42103390 180215120729

zentauroepp42103390 180215120729

2
Es llegeix en minuts

La Policia Nacional ha desarticulat la principal xarxa de venda il·legal de medicaments de disfunció erèctil i tractament aprimador a través d'internet que funcionava a Espanya en una operació en la qual ha intervingut més de 400.000 unitats de 62 tipus diferents de fàrmacs i s'han detingut 25 persones. El grup criminal utilitzava criptomonedes bitcoins per pagar als seus proveïdors i així ocultar a l'acció policial i judicial les transaccions monetàries. Els punts de venda principals eren prostíbuls i llocs d'oci.

Els arrestats havien creat pàgines web amb aparença de farmàcies legals i oferien de forma il·lícita una amplíssima gamma de medicaments, la majoria relacionats amb la disfunció erèctil i els tractaments aprimadors, sense cap control de qualitat ni supervisió sanitària, per la qual cosa eren potencialment perillosos per a persones amb afeccions cardíaques.

Segons ha detallat aquest dijous la Policia Nacional l'entrada al nostre país dels fàrmacs, procedents de laboratoris de l'Àsia sense cap control, es realitzava des de l'Índia a través d'empreses de paqueteria fins a un centre de distribució situat al Puerto de Santa María (Cadis), on eren distribuïdes als més de 6.000 clients repartits per tot Espanya. El pagament als proveïdors en bitcoins va dificultar enormement la investigació a l'ocultar les transaccions monetàries. Els agents han intervingut 23.000 euros en efectiu, 65.000 euros en criptomoneda bitcoin i han bloquejat 320.000 euros al compte corrent d'un dels investigats.

Intenció d'expandir el negoci

Els investigats tenien un alt grau d'especialització i usaven el navegador Tor per navegar de forma anònima i evitar ser identificats. A més, obrien contínuament noves pàgines web que posicionaven ràpidament en els diferents motors de recerca a internet. Els agents van constatar la intenció dels investigats d'expandir i internacionalitzar el negoci al detectar que havien formalitzat contractes amb empreses al Regne Unit i així afavorir la legalització dels guanys.

Notícies relacionades

Segons els responsables policials, es tracta de la primera vegada que es desenvolupa un operatiu d'aquestes característiques en què es detecta l'ús de criptomonedes bitcoins i s'intervé un moneder virtual per pagar als seus proveïdors. A més, es recolzaven en la xarxa tor de ladarkweb, un servidor habitual de xarxes criminals per navegar per internet dificultant l'actuació policial i judicial.

Els agents van iniciar la investigació amb una detenció a Torrejón de Ardoz (Madrid) fa sis mesos, tot i que creuen que la xarxa operava des de fa un any. L'operació continua oberta i ja s'han detingut 25 persones en diverses localitats, entre elles, Barcelona, Granollers i Vilanova i la Geltrú.