legislació qüestionada

Un maltractador condemnat segresta els seus fills durant una visita legal

L'home ha ferit tres policies durant el rescat dels nens

Clam perquè els agressors no tinguin règim de visites ni la custòdia compartida dels menors

Els nens passaven les festes a Alcalá de Guadaíra amb el seu pare des del dia 23 de desembre. / ATLAS VÍDEO

2
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

La Policia Nacional va rescatar ahir a Dos Hermanas (Sevilla) els dos menors que havien sigut suposadament segrestats a Granada pel seu pare, un expolicia local sobre el qual pesava una condemna en ferm pendent d’executar de dos anys i deu mesos de presó per maltractament a la seva exdona, que té vigent una ordre de protecció fins al 2022. Manuel Lebrón va fugir amb els menors aprofitant el règim de visites que tots dos havien acordat, una situació que el pacte d’Estat contra la violència de gènere aprovat fa tres mesos es va proposar evitar però que, a falta que s’introdueixin els canvis normatius necessaris, encara es repeteix, com van recordar des de l’Institut Andalús de la Dona.

«¿Per què ho consentiu?», es va preguntar la mare a les portes del jutjat on va sol·licitar la retirada de la pàtria potestat a la seva exparella.

L’home va recollir els nens, de 10 i 9 anys, el dia 23 i havia de tornar-los a la seva mare en el punt de trobada familiar de Granada el dia 30. No es va presentar ni va respondre cap trucada. Tampoc la família paterna va voler revelar on era. No obstant, Lebrón va telefonar dilluns a la nit als seus antics companys de policia a Alcalá de Guadaira (Sevilla) i els va dir que els nens «no estan segrestats, estan amb el seu pare». Poques hores després, els agents el localitzaven a casa de la seva actual parella en companyia dels nens.

L’home es va resistir. Primer es va parapetar darrere els menors, i després, amb aquests ja sans i estalvis, va agafar un ganivet de grans dimensions i va agredir tres agents, que van haver de ser atesos en un hospital per talls i cops. No obstant, va ser detingut i està a l’espera de passar a disposició judicial acusat de sostracció de menors, lesions i atemptat contra l’autoritat. Els nens, encara en xoc, es van retrobar a mig matí amb la seva mare.

Amenaces de no tornar

Notícies relacionades

Durant anys, segons va recordar ahir la dona, va patir maltractaments tant físics com psicològics per part de la seva exparella. «Va anar canviant a poc a poc i va acabar destrossant-me psicològicament». Des que es van separar el 2013, la mare ha presentat mig centenar de denúncies per amenaces i insults, va explicar. Últimament l’amenaçava amb endur-se’ls i marxar per molt de temps, i això feia que  els nens estiguessin «espantats» i no volien tornar amb ell. A més de la condemna per violència masclista, a Lebrón li consta un variat historial d’altercats i episodis violents que li van valer l’expulsió com a policia local i fins i tot una ordre d’allunyament del municipi on va exercir.

El cas recorda molt el de Juana Rivas, ja que la normativa no impedeix que pares maltractadors obtinguin la custòdia dels seus fills o accedeixin a un règim de visites. L’Institut Andalús de la Dona va clamar ahir per desenvolupar com més aviat millor el pacte d’Estat a fi d’evitar «la desprotecció que pateixen els nens víctimes de violència masclista».