La nova etapa

Així era la vida de Rodrigo Lanza a Saragossa

Vivia a la ciutat aragonesa amb normalitat, amb feina i casa al barri de La Magdalena

És net de l'almirall Sergio Huidobro, un dels principals suports de Pinochet

2
Es llegeix en minuts
L. M. Gabás / F. Mantecón

Fonts de l'entorn del detingut han explicat que des que es va traslladar a Saragossa, Rodrigo Lanza Huidobro, acusat ara d'un homicidi, vivia a la ciutat aragonesa amb normalitat, amb feina i casa al barri de La Magdalena, on van tenir lloc els fets. El jove, que va arribar des de Barcelona després de complir una condemna de presó entre el 2006 i el 2012 per deixar tetraplègic un guàrdia urbà, era assidu del Centro Social Okupado Kike Mur que ocupa l'antic solar de la presó de Torrero, però han aclarit que no vivia allà, ja que es tracta d'un local per a conferències, assemblees i cinefòrums, no d'una casa okupa com a tal.

El documental 'Ciutat morta', dirigit per Xavier Artigas i Xapo Ortega, va qüestionar amb gran impacte social la investigació policial i el procés judicial que van portar Lanza i Patricia Heras, que es va suïcidar, a la presó.   

Rodrigo Lanza és net per via materna de l'almirall Sergio Huidobro, un dels principals suports d'Augusto Pinochet durant el seu govern. Segons va publicar un mitjà nacional, quan la presidenta Michelle Bachelet va arribar al poder, i coincidint amb el processament de Lanza per deixar tetraplègic un guàrdia urbà durant el desallotjament d'una casa okupa a Barcelona, va moure fils fins i tot per aconseguir-li un advocat.

El jove, nascut a Xile fa 33 anys en aquesta família de classe mitjana alta, es va traslladar a Barcelona almenys amb la seva mare, i amb escassos 20 anys va participar en aquest altercat i agressió que el portaria a estar cinc anys a la presó, després que el Tribunal Suprem elevés sis mesos la pena imposada per l'Audiència Provincial de Barcelona.

Després de complir-la, es va traslladar a Saragossa, mentre el seu cas es feia cèlebre, sobretot arran del documental 'Ciutat Morta'.

Okupa amb una vivenda normal

Notícies relacionades

El documental també va ser projectat al Centro Social Okupado Kike Mur, a l'antiga presó de Torrero de la capital aragonesa, que s'utilitza com a centre de conferències, assemblees i cinefòrum de temàtica esquerrana, i que tots els Governs municipals han tolerat des que es va crear. Lanza n'era assidu, segons va asseverar en una entrevista amb El Periódico de Aragón.

El seu activisme okupa no implica que visqués com a tal, segons van explicar fonts del seu entorn. Vivia en una casa de La Magdalena legalment, amb una feina, nòvia i gos. Una «vida normal» a Saragossa en lquè no se li havien conegut picabaralles ni arrestos fins ara. El seu entorn va apuntar ahir en un comunicat que no ha parlat amb ells ni amb la seva advocada des de la detenció. Van lamentar la mort de la víctima i es van solidaritzar amb els seus familiars i amics.

zentauroepp28400172 rodrigo  lanza171212192609

zentauroepp28400172 rodrigo lanza171212192609