A Jerez

L'ADN dona la raó a la mare immigrant i permet que es retrobi amb el seu fill de quatre anys

Feia set mesos que estaven separats perquè van arribar a Espanya en pasteres diferents

womens-linkla-merced-migraciones

womens-linkla-merced-migraciones

3
Es llegeix en minuts

Jugant en un parc i sense parar d'abraçar-se. Des que poc abans del migdia Oumo i el seu fill Abdaramane, de quatre anyss'han retrobat després de set mesos separats perquè van arribar a Espanya en pasteres diferents, no s'han separat. A finals de la setmana passada, les proves oficials d'ADN realitzades pel Govern de Melilla confirmaven el vincle familiar i obrien la porta al retrobament de mare i fill. No obstant, l'associació Women's Link Worldwide, que ha recolzat la mare, de Costa d'Ivori, manté la seva demanda davant el Tribunal Europeu de Drets Humans contra l'Estat espanyol per vulneració de drets fonamentals perquè, afirmen, hi ha més menors esperant per retrobar-se amb la família o els seus cuidadors i els tràmits s'eternitzen.

La sala d'espera ha quedat petita per a Oumo, que ha preferit esperar el retrobament amb el seu fill al carrer, segons han explicat les integrants de La Merced Migraciones que l'han acompanyat. El nen ha arribat a peu acompanyat dels responsables del centre de menors, i així que ha vist la seva mare, s'ha posat a córrer cap a ella per fondre's en una abraçada. El primer en més de 200 dies. Poc abans, a l'aeroport de Melilla, Oumo no s'ha volgut presentar sense res i li ha comprat una petita joguina amb llums i plena de xocolatines perquè “al nen li agrada molt la xocolata”, ha justificat.

Reprendre el seu projecte de futur

Hores més tard, i després de completar els tràmits documentals, tots dos podien disfrutar amb la joguina en un parc infantil i intentar recuperar els centenars d'hores de joc perdudes. El seu pla immediat passava per comprar una mica de roba, interessar-se per la rutina seguida aquest temps pel nen i tornar a Jerez de la Frontera (Cadis), al centre d'acollida on resideix Oumo. Des d'allà, ella tornarà a plantejar-se el projecte migratori de futur per al seu fill, el que li va fer travessar l'Àfrica i llançar-se al mar en pastera a començaments d'any. I potser explicar-li també el que va passar, perquè “el nen no sabia res de la seva mare, el seu últim record és el del seva tia ofegant-se en l'embarcació que naufragava”, afirmen des de l'organització.

Això va passar al març. Després de passar mesos amagats en un bosc del nord del Marroc, el dia en què havien de creuar l'Estret Oumo estava malalta, i va preferir esperar una altra oportunitat i que el seu fill se n'anés amb la seva germana. Els ocupants de la pastera van ser rescatats quan estaven a punt d'enfonsar-se. I el nenó va ser derivat a un centre de menors de Melilla, mentre que, després de ser conduïda a un hospital, la seva tia va ser derivada a Bilbao. Un mes després, Oumo també va ser rescatada al límit, després de veure morir diversos companys, i traslladada a Andalusia.

Proves de verificació

Notícies relacionades

El primer que va fer va ser identificar-se i reclamar el seu fill, acreditant el vincle amb fotos, partida de naixement i passaport, documents que Melilla va considerar “dubtosos” i “poc fiables”. La mare no es podia traslladar a Melilla perquè estava en situació irregular i no tenia permís de residència, per la qual cosa van arribar fins i tot a fer-se una prova d'ADN amb un laboratori autoritzat prova d'ADN. Però l'administració de la ciutat autònoma no ho va acceptar al ser un laboratori diferent de l'oficial. Van portar el cas als jutjats de Melilla i al Defensor del Poble, que va exigir a les autoritats de la ciutat autònoma que facilitessin el contacte. Però fins que a l'octubre es va elevar una protesta davant el Tribunal Europeu de Drets Humans demanant mesures cautelarsmesures cautelars, l'administració melillenca no va accedir que mare i fill poguessin tenir un petit contacte, via videoconferència. I això després que el servei de menors de Melilla ensenyés per primera vegada al nen una foto de la mare i veiés la seva reacció positiva.

Des de Women's Link insisteixen que Espanya ha vulnerant els drets del nen al mantenir separats mare i fill contra la seva voluntat, un fet que qualifica de “cruel, inhumà i degradant”. Ala seva demanda davant el Tribunal Europeu, expliquen que hi ha més casos, especialment en aquells vinculats al tràfic de persones (que no és el cas d'Oumo) en què de forma sistemàtica es retira la custòdia i s'allunya els nens de la unitat familiar. Per això reclamen que es pressioni Espanya perquè la reunificació es faci en un termini curt de temps.