Falses intoxicacions

Identificats 800 turistes per l''estafa de la diarrea' a les Balears

Van presentar reclamacions a través de 77 despatxos d'advocats que haurien orquestrat un entramat criminal

zentauroepp10853987 tourists arrive at a hotel in calvia on mallorca island on 2170724110524

zentauroepp10853987 tourists arrive at a hotel in calvia on mallorca island on 2170724110524 / JAIME REINA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Policia Nacional ha identificat prop de 800 turistes britànics suposadament afectats per intoxicacions alimentàries a les Balears, en el marc de l''operació Hook', que investiga falses reclamacions en contra d'hotels.

Aquests turistes van presentar reclamacions a través de 77 despatxos d'advocats que haurien orquestrat un possible entramat criminal basat en falses denúncies que han generat importants perjudicis econòmics al sector turístic balear i espanyol, ha informat el Ministeri de l'Interior en un comunicat.

Les actuacions s'emmarquen en la causa dirigida pel Jutjat d'Instrucció número 2 de Palma, que investiga la comissió d'un possible delicte d'estafa en massa per les reclamacions fraudulentes de suposats problemes gàstrics, per part de turistes anglesos que van viatjar a Espanya mitjançant turoperadors i en règim de tot inclòs.

Des del gener del 2016 fins al final d'aquest estiu s'han rebut a les Balears reclamacions per un import de gairebé 4 milions de lliures esterlines (gairebé 4,5 milions d'euros), que suposen un increment de fins a un 700% respecte al volum d'anys anteriors. Aquesta praxi fraudulenta es produeix també a les Canàries i a la zona del Llevant.

Segons la Policia, només un escassíssim percentatge dels reclamants van anar al metge, ja que la legislació anglesa -a la qual se sotmeten aquestes qüestions per imperatiu contractual- és molt favorable al consumidor i n'hi ha prou amb presentar un simple rebut de compra d'un medicament per justificar la intoxicació.

A més, als hotels que rebien les reclamacions els resultava més costós anar a judici en defensa dels seus drets. Els imports de les reclamacions els eren directament descomptats pels turoperadors anglesos.

Denúncia d'hotelers

Les denúncies per aquestes suposades intoxicacions afectaven hotels balears que han superat totes les inspeccions de salut satisfactòriament, fins i tot algunes portades a terme pels mateixos turoperadors anglesos que després van gestionar reclamacions.

La investigació va començar arran de la denúncia de diversos hotelers.

Mitjançant el suposat engany i aparent simulació de falses malalties gàstriques, els turistes britànics acollits al tot inclòs aconseguien causar grandíssims perjudicis econòmics, en conjunció amb despatxos britànics que els capten a Espanya a través de tiqueters (els denominats 'claim farmers') o a través de webs especialitzades.

Vacances gratis

El client i suposat afectat coopera necessàriament en aquest entramat interposant l'oportuna denúncia a través del despatx col·laborador. Gràcies a això obtenien les vacances gratis que aquests els van prometre i es repartien els beneficis amb els autors intel·lectuals de la maquinació.

Segons la Policia, subjau "un evident ànim de lucre en la conducta d'aquells, mentre que recargolen la normativa de consum anglesa a favor seu, en un clar frau de llei".

Recentment s'ha actuat contra l'esglaó inferior de l'entramat, el dels tiqueters, que físicament promovien la interposició de reclamacions fraudulentes.

Notícies relacionades

Per posar fi a aquesta pràctica, la Policia s'ha posat en contacte amb instàncies policials internacionals per anar contra els verdaders autors del presumpte delicte. Els primers efectes d'aquesta col·laboració han sigut les condemnes de presó recents a turistes britànics condemnes de presó recents per tribunals anglesos.

La Policia considera que aquestes decisions dels tribunals anglesos contra els falsos intoxicats poden suposar un abans i un després en aquesta modalitat de frau, ja que l'efecte crida que el va massificar està començant a operar en sentit invers, i es registren retirades massives de falses reclamacions al Regne Unit, davant el temor d'haver-hi de respondre judicialment.