Operació policial

Cauen els últims grups de falsos policies que robaven a turistes a Barcelona

Entre l'agost i el setembre els Mossos han detingut 13 persones

zentauroepp40307003 el grup de multireincidents de barcelona desarticula els dar170927104627

zentauroepp40307003 el grup de multireincidents de barcelona desarticula els dar170927104627
zentauroepp40307000 el grup de multireincidents de barcelona desarticula els dar170927104632
zentauroepp40307002 el grup de multireincidents de barcelona desarticula els dar170927104607

/

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

Els Mossos han desarticulat els últims grups de falsos policies que robaven a turistes a Barcelona. Entre els mesos d'agost i setembre s'han detingut 13 persones que integraven tres grups criminals, 12 homes i una dona, tots de nacionalitat romanesa, que es feien passar per falsos policies per cometre robatoris a persones que visitaven la capital catalana. Es tracta d'una activitat delictiva que va acabar sent residual fa uns anys per la pressió policial, però que havia tornat a la capital catalana, segons informen els Mossos.

El 2012 hi va haver una primera investigació quan els agents van tenir coneixement que operaven a Barcelona alguns grups de lladres d'origen romanès especialitzats en els robatoris i les estafes a turistes. Després de la investigació que es va portar a terme l'any 2013, la policia va donar per desmantellats aquests grups, que actuaven en zones monumentals i turístiques.

De paisà

En els robatoris hi participaven equips de quatre persones; un actuava com a esquer fent-se passar per turista i feia creure als autèntics visitants que davant tenien un agent de policia de paisà i que es tractava d'una situació habitual i normal. Dos altres membres de la banda assumien el rol de policies i un quart integrant s'encarregava de conduir el cotxe i vigilar. Els lladres paraven les víctimes i s'acreditaven com a policies. Els obligaven a identificar-se dient que estaven fent gestions policials i llavors aprofitaven una distracció per robar-los.

Notícies relacionades

Altres vegades al·legaven que estaven fent tasques per detectar targetes falsificades i, per aquest motiu, els les prenien i intimidaven les víctimes per aconseguir el número PIN. Els demanaven que anotessin el número al mòbil o en un paper i simulaven que feien comprovacions telefòniques amb l'entitat bancària. Amb aquest mètode havien aconseguit obtenir reintegraments de fins a 9.000 euros d'una única víctima.

Retorn a Barcelona

La pressió policial va fer que aquesta tipologia delictiva passés a ser residual, i el 2015 a Barcelona es van reduir en un 95% els delictes comesos respecte a l'any 2012. De tota manera, a mitjans de l'any 2016 i principis del 2017 els agents van detectar que algunes de les persones que van investigar durant el 2012 havien tornat a Barcelona. Per això, entre l'abril i l'agost van obrir una nova investigació que ha permès desarticular tres clans familiars que van fixar els seus domicilis de residència en municipis allunyats de la ciutat de Barcelona, com Terrassa, Rubí o Mataró. En aquest marc s'han resolt 33 delictes i s'han detingut 13 persones.