Dramàtica troballa

El cos de l'home recuperat al pantà de Susqueda estava lligat de mans

Trobats al pantà dos cadàvers que podrien ser els de la parella desapareguda fa un mes

Tots dos estaven despullats i presentaven senyals de violència

zentauroepp40296323 susqueda170926202544 / Joan Castro ICONNA

zentauroepp40296323 susqueda170926202544
zentauroepp40291249 la comitiva judicial al pant  de susqueda aquest 26 de setem170926144558
zentauroepp40291262 la comitiva judicial al pant  de susqueda aquest 26 de setem170926144728

/

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El pantà de Susqueda ha tornat a la superfície els cadàvers de dues persones que havia amagat entre les seves aigües. Tots els indicis apunten  que els cossos recuperats aquest dimarts són els del Marc (23 anys) i la Paula (21 anys), la jove parella del Maresme que va desaparèixer el dia 24 d’agost passat.

La confirmació oficial arribarà quan es practiqui l’autòpsia als dos cossos aquest dimecres a l’Institut Legal de Girona. La primera fase de les tasques forenses serà la de la seva identificació. A aquestes altures, que no fossin ells els morts, és una cosa que no es planteja ningú.

Segons fonts pròximes a la investigació consultades per aquest diari, els cadàvers estaven despullats i presentaven signes de violència. L’home estava lligat de mans i almenys un dels dos cossos havia patit agressions al cap. Durant l’autòpsia es podrà concloure amb més detall si van patir altres agressions. A simple vista pot no resultar senzill comprovar-ho, donat que els cossos han estat un mes sencer sota l’aigua.

L’organisme es descompon d’una manera diferent quan està en un entorn sense oxigen o amb poca presència d’aquest element, com és el cas de l’aigua. L’organisme produeix gas i s’infla. Aquest procés provoca que vagi guanyant volum amb el pas dels dies. Per això els ofegats, que al principi s’enfonsen, amb el pas de les setmanes acaben tornant sense ajuda fins a la superfície. Una altra de les explicacions que l’inspector Jordi Domènech, desplaçat a Susqueda després de la troballa, va donar als mitjans de comunicació per raonar per què han aflorat ara els cadàvers és que ho hagin fet a causa del descens del nivell de l’aigua de l’embassament.

Ella estava flotant sobre la superfície i ell ha aparegut a dins de l’aigua però recolzat contra una de les parets del pantà. La zona, la riera de Rupit, és de difícil accés. 

32 dies de silenci

Els bussos han estat buscant els cossos de Marc i de Paula durant dies al fons del pantà. Van traçar un perímetre que van dibuixar partint del punt en què havien aparegut el cotxe Opel Zafira i el caiac que van carregar per practicar a l’embassament. El vehicle –enfonsat a set metres de profunditat– tenia una pedra sobre l’accelerador i la canoa estava punxada, mig enfonsada perquè algú l’havia carregat amb pedres. Quan van aparèixer el cotxe i el caiac, per als investigadors la desaparició es va convertir en un crim perquè van comprendre que tots dos havien sigut enfonsats a dins de l’aigua deliberadament.

A partir d’aquell instant, els submarinistes dels Mossos d’Esquadra, de la Guàrdia Civil i dels Bombers de la Generalitat van redoblar la intensitat amb què estaven escodrinyant el fons del pantà. La recerca la feien palpant amb les mans el relleu del llit. Segons explicaven al sortir de cada immersió, a pocs centímetres de la superfície, la foscor era total. La llanterna no servia per a res.

Al cap de 12 dies de la desaparició dels dos joves del Maresme, es va suspendre el dispositiu de recerca, però la unitat subaquàtica dels Mossos es va quedar a l’embassament. Durant els dies posteriors es veia aquest grup de bussos travessar el pantà en una embarcació semirígida motoritzada. Amunt i avall. Inspeccionaven selectivament punts sobre els quals hi havia alguna pista nova. Llocs que indicava la Unitat de Persones Desaparegudes, que treballava en el cas tement-se que estaven davant d’un doble homicidi sense cadàvers. Aquesta unitat subaquàtica és la que aquest dimarts va trobar un cos flotant a l’aigua. I a pocs metres de distància van localitzar el segon cadàver.

La llegenda dels pescadors furtius 

L’última imatge que es tenia del Marc i de la Paula era la de la parella entrant en un caixer automàtic per treure diners. La càmera de seguretat els va gravar i els Mossos van difondre aquella imatge per demanar la col·laboració ciutadana. No va servir de gaire perquè, segons sembla, no van abandonar el pantà de Susqueda, al qual havien anat d’excursió per practicar amb caiac. Abans d’arribar al pantà, es van aturar al bar La Parada, a prendre alguna cosa a la barra. Després, es van dirigir cap a l’embassament.

Notícies relacionades

La mala sort «els va fer trobar amb qui no s’haurien d’haver trobat», apuntava des d’aleshores el rumor més estès per donar resposta a un episodi que ha commocionat les poblacions d’Arenys de Munt i de Cabrils, els pobles del Marc i la Paula. Aquest pantà, i les muntanyes que l’envolten, han sigut tradicionalment refugi de malfactors. També un punt ideal per pescar amb xarxa, una activitat prohibida que, no obstant, segueixen portant a terme pescadors de països de l’Est. 

Els pescadors autòctons parlen d’algun ensurt que s’han emportat al topar amb ells. L’alcaldessa de Susqueda, Eva Vinyals, admetia fa poc en una entrevista que les dificultats per lluitar contra aquestes activitats són enormes per a un municipi dispersat per la muntanya i amb el seu nucli històric sota les aigües del pantà.