Violència masclista

Els partits canviaran la llei per evitar casos com el de la mare de Granada

Donarien cobertura a les que són acusades pels maltractadors de sostracció de menors

Juana Rivas, la mare de Maracena que va fugir amb els seus fills, segueix en parador desconegut

fsendra39441577 gra139  sevilla  25 07 2017   juana rivas ci   la mujer a la170726165442

fsendra39441577 gra139 sevilla 25 07 2017 juana rivas ci la mujer a la170726165442 / Miguel Angel Molina

2
Es llegeix en minuts
Julia Camacho / Sevilla

El cas de Juana Rivasla mare de Maracena desapareguda per no haver d'entregar els seus fills a un pare maltractadorMaracena desapareguda entregar els seus fills a un pare maltractador, ha deixat al descobert alguns serrells en les mesures aprovades recentment pel Congrés contra la violència masclista. Així, el Senat va demanar ahir que s’estudiïn les modificacions legislatives necessàries per atorgar protecció a les víctimes que estiguin sotmeses a situacions de sostracció internacional de menors, l’origen de la qual sigui una situació de violència de gènere, vetllant d’aquesta manera per l’interès superior del menor. Deprés de la seva fugida, Rivas podria enfrontar-se als delictes de desobediència a l’autoritat judicial i de segrest o sostracció de menors.

    

El Jutjat de Primera Instància número 3 de Granada va denegar ahir les mesures cautelars que l’exmarit de Rivas havia sol·licitat contra ella, entre les quals figurava una ordre internacional de detenció, encara que va traslladar les actuacions a un jutjat d’instrucció perquè s’obri una nova investigació davant possibles indicis de delicte.

    

El vot particular es produeix amb l’acord de tots els grups de la Cambra alta. La iniciativa també s’ha incorporat a l’informe que, després de sis mesos de debat, va ser donat a conèixer dilluns passat per la Subcomissió del Congrés, i que servirà de guia al Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere. Entre altres mesures, el document planteja que la custòdia compartida no s’imposi en casos de violència de gènere, com demanen des de fa anys moltes associacions que treballen amb les víctimes.

    

Els grups coincideixen en la necessitat d’impedir les visites dels maltractadors als seus fills. En la ment de molts està el cas de María Salmerón, la dona sevillana que litiga per evitar la presó per les multes derivades de l’incompliment del règim de visites al seu exmarit, condemnat per maltractament cap a ella.      PROTECCIÓ

El document també estableix la recomanació d’atorgar protecció a les víctimes que estiguin sotmeses a situacions de sostracció internacional de menors l’origen de la qual sigui una situació de violència de gènere, com li passa a Rivas. Resident a Itàlia i amb una parella condemnada el  2009 per agredir-la, va aprofitar un viatge a Granada l’estiu passat per instal·lar-se a la ciutat andalusa i posar la seva situació en coneixement de la justícia. De moment, i davant la denúncia del pare per sostracció de menors, els tribunals li diuen que els nens han de tornar a Itàlia, on hauria d’iniciar el procediment per quedar-se amb la custòdia dels seus fills.

Notícies relacionades

    

Els grups presents a la Comissió d’Igualtat volen anar un pas més i demanen que es realitzin les modificacions legals necessàries per donar cobertura jurídica a aquests casos, de manera que la mesura s’incorpori a les altres 266 ja pactades. El document final serà debatut pel ple de la Cambra alta el 12 de setembre.