TRIBUNALS

"No m'ha deixat ni per comprar pa", així es lamenta la milionària de 98 anys estafada pel seu net

Manuel C. G, de 55 anys, s'asseu al banc dela acusats i podria anar a la presó

El notari admet que va obrar malament i l'advocat l'assenyala, mentre que la dona es queixa davant dels bancs

 

  / EFE / RUBÉN FRANCÉS

3
Es llegeix en minuts

Una dona de 98 anys estafada pel seu net, que li va prendre gairebé 2 milions d'euros a la seva àvia, ha denunciat que no li ha deixat diners ni per comprar pa i ha carregat contra el banc per permetre que li deixés els comptes buits. Va arribar a vendre el seu propi dúplex de Pozuelo sense el seu consentiment per uns 420.000 euros.

Acompanyada per l'advocat Marcos García Montes, María Díaz Urosa ha arribat amb dificultat per caminar a l'Audiència Provincial de Madrid per enfrontar-se amb Manuel C. G., de 55 anys. Ell s'asseu al banc dels acusats per un delicte continuat d'estafa i alternativament un delicte continuat d'apropiació indeguda.

S'enfronta a una petició fiscal de cinc anys de presó. L'acusació particular eleva la pena de presó a vuit anys i dos milions per danys i perjudicis. Suma, a més, 300.000 euros per danys morals. "Tant de bo em torni diners per menjar. No entenc com els del banc li van donar tot. No m'ha deixat ni per comprar pa", ha manifestat a l'entrada de la seu judicial la dona amb llàgrimes als ulls.

Al judici, l'acusat ha negat que l'estafés, i ha afirmat que tot ho va fer amb la firma de la seva àvia i sota notari. De tota manera, el notari ha reconegut que no va llegir la lletra petita i ha admès que potser va obrar malament. De fet, García Montes ha insistit en el judici que el funcionari va actuar de mala fe, i ha instat la sala a la seva presumpta responsabilitat en els fets.

FALS AFECTE PER HERETAR

L'acusat va traslladar el 2010 la seva residència des dels Estats Units a Espanya quan va saber que havia mort el segon marit de la seva àvia, que aleshores tenia 92 anys d'edat. Servint-se d'una "fingida" relació d'afecte, va convèncer la seva àvia perquè el nomenés hereu universal en el seu testament, i el seu advocat, com a marmessor.

De forma simultània, la dona, "confiant que l'acusat faria una bona gestió del seu patrimoni", el va nomenar apoderat en tots els seus comptes bancàries, circumstància que va ser aprofitada pel net per fer transferències a favor seu a un compte de la seva exclusiva titularitat.

El 30 de juliol d'aquell mateix any, el processat va aconseguir que la seva àvia li atorgués davant notari un poder general per disposar de tot el seu patrimoni. I amb aquest poder mesos més tard va constituir una societat limitada amb la seva àvia que li va servir per vendre una plaça de garatge propietat de la dona estafada per 35.000 euros, "sense que fins ara hagi reintegrat cap quantitat pel producte de la venda".

Posteriorment l'acusat, "amb el pretext d'elevar a públic l'acord social", va aconseguir en realitat que la seva àvia fes una ampliació de capital per a la societat; un procediment que, segons la fiscalia, "la deixa òrfena de qualsevol bé i ja no tenia necessitat d'utilitzar el poder que un dia li va atorgar".

Notícies relacionades

El processat apareixia com l'administrador de la societat Díaz Carazo SL, "de la qual no consta activitat, ni rendiments, ni cap benefici", però de la qual sí que rebia mensualment una nòmina que no superava els 2.200 euros i fins i tot avanços periòdics de la nòmina en què ja cobrava la referida suma i que podien arribar a un import de 6.000 euros. Fins i tot, per evitar pagar l'impost de successions, va aconseguir que l'àvia li atorgués escriptura pública de donació de totes les participacions socials que tenia en propietat.

Així, en poc menys d'un mes, els 50.000 euros aportats per la querellant per a l'ampliació de capital van baixar als 11.671 euros, motiu pel qual l'acusat va decidir vendre la casa de la seva àvia sense el seu consentiment per valor de 420.00 euros. En poc menys de dos anys, va fer extraccions del compte que tenia la societat fins a deixar-lo en 2.229 euros.