TRAGÈDIA EN UN EDIFICI DE VIVENDES

Quatre morts, entre ells dos nens, en un incendi a Bilbao

Nou ferits han sigut evacuats a hospitals, dos d'ells en estat crític

Els veïns narren escenes desesperades, amb nens tirant-se per les finestres amb la roba en flames

Quatre persones han mort avui en l’incendi d’un edifici de vivendes al barri de Zorroza de Bilbao, han informat a Efe fonts del Departament basc de Seguretat.  / EFE

4
Es llegeix en minuts
Aitor Ubarretxena
Aitor Ubarretxena

Periodista

ver +

Quatre persones han mort aquest dissabte en l'incendi d'un edifici de fusta al barri de Zorroza de Bilbao. Les quatre víctimes mortals són dos adults i dos nens, que podrien ser membres d'una mateixa família d'ètnia gitana. Nou ferits han sigut evacuats a hospitals, i dos estan en estat crític. En total, hi ha més de 25 afectats per les flames i el fum. Els veïns han denunciat que el drama es veia venir, ja que es tracta d'una zona degradada amb "cases velles i insalubres". Un portaveu de l'associació del barri ha arribat a assegurar que "és la crònica d'una mort anunciada". No obstant, l'alcalde de Bilbao, Juan María Aburto, ha assegurat que l'edifici no estava en ruïna, i que la caixa elèctrica instal·lada a l'immoble complia tots els requisits tècnics.

El foc ha començat cap a les 06.30 hores per causes que es desconeixen, i cap a un quart de nou els bombers han aconseguit sufocar les flames. A les dotze del matí els bombers han acabat de treure els quatre cadàvers de l'edifici, alguns pel forat a la teulada, ja que l'edifici està parcialment ensorrat per dins i hi ha el risc que s'ensorri. Sembla que les víctimes mortals són un matrimoni de 26 i 24 anys i els seus fills de tres i cinc anys, que vivien a les golfes i no han pogut fugir a temps del foc. Els veïns asseguren que es tracta d'una família que viu al barri de "tota la vida", i que vivien amb els pares del marit. Aquest matrimoni podria ser el que es troba en estat crític. 

Els veïns testimonis de l'incendi han narrat escenes esfereïdores, com la de diversos nens i adults tirant-se per les finestres amb la roba en flames. De fet, hi ha ingressats tres nens amb lesions a les cames per caiguda des d'altura. Els crits dels habitants de l'immoble incendiat han despertat els veïns a les 6.30 hores, però tot i que s'han desplaçat amb rapidesa per intentar ajudar les víctimes, els ha sigut impossible entrar a l'edifici perquè "les flames no ens deixaven ni acostar-nos-hi".

Una dona que viu a l'immoble ha assegurat que "es va començar a cremar el portal", i per això va haver de saltar amb els seus dos nets i el seu marit per la finestra mentre intentaven orientar-se entre núvols de fum i enmig d'una intensíssima calor. 

DENÚNCIA VEÏNAL

Es tracta d'una zona de vivendes antigues, on tradicionalment han viscut persones d'ètnia gitana, juntament amb immigrants, encara que de moment es desconeixen més dades sobre els morts. Juan María Aburto, visiblement afectat, ha explicat des del lloc de la tragèdia que les tasques de rescat estan sent complicades per l'estat en què ha quedat l'edifici. A més, ha avançat que hi havia persones empadronades a l'edifici i que la instal·lació elèctrica era correcta, ja que el quadro exterior està "perfectament col·locat".

El portaveu de l'associació de veïns de la zona de La Landa, al barri de Zorroza, Luis Muñoz, ha assegurat que la tragèdia "es veia venir, és la crònica d'una mort anunciada". Muñoz ha comentat al lloc dels fets que fa "40 anys que denuncien la situació a l'ajuntament perquè hi posin solució. És una zona degradada, urbanísticament i socialment". Segons la seva opinió, a la zona "s'està produint un efecte crida, persones que ocupen les vivendes per esperar el desallotjament i que en aquell moment puguin tenir alguna cosa a canvi".

"Els veïns estem en xoc, hi ha una consternació total al barri. Ho havíem avisat fa molt temps, perquè són cases velles, insalubres, hi ha problemes convivencials al barri", ha lamentat.

ELS FERITS

Notícies relacionades

Respecte als ferits, a l'hospital de Cruces, on hi ha la unitat de grans cremats, ha quedat ingressat un home que presenta cremades al 50% del cos i lesions per caiguda des d'altura, amb pronòstic molt greu. L'altra persona en estat crític, previsiblement la seva dona, continua inestable i intubada.

Entre la resta de ferits hi ha dos nens de 10 anys i dos adolescents de 13 i 14 anys.

43 morts en incendis en vivendes aquest 2017

En les últimes dècades, el sinistre més tràgic registrat a Espanya va ser el 7 de juliol de 1992, quan 12 persones -una dona, un nadó, dos nens de raça gitana i vuit immigrants polonesos- van morir asfixiats a l'incendiar-se un bloc de vivendes a la localitat madrilenya de Móstoles. L'origen d'aquell incendi va ser un cigarret que va cremar un matalàs d'espuma i que, a l'intentar apagar-lo en una terrassa, va calar foc en uns segons a la façana de l'edifici, construït amb materials de fibra de polièster.

Temes:

Bilbao Incendis