tragèdia a la piscina municipal

Una nena de 4 anys s'ofega a Ripoll durant una activitat escolar de natació

La criatura feia un curset amb altres alumnes de l'escola Pirineu de Campdevànol

A la piscina hi havia cinc professors i quatre monitors amb titulació en socorrisme

zentauroepp38502222 l entrada de la piscina municipal de ripoll  on ha mort ofeg170519200617

zentauroepp38502222 l entrada de la piscina municipal de ripoll on ha mort ofeg170519200617

3
Es llegeix en minuts

Una nena de 4 anys va morir ahir ofegada a la piscina municipal de Ripoll durant una activitat escolar de natació. La menor, alumna d’educació infantil de l’escola pública Pirineu de Campdevànol (Ripollès), participava en un curset de natació amb 26 nens més de la classe. En el moment del succés, es trobaven en el lloc cinc professors i quatre monitors amb titulació de socorrisme, segons va assegurar tant el delegat d’Ensenyament a Girona, Josep Polanco, com l’alcalde de Ripoll, Jordi Munell.

El batlle va explicar que al recinte municipal hi havia, a més a més, dues persones de manteniment i diversos usuaris. Alguns d’ells, va precisar, tenen formació mèdica i van col·laborar en els primers auxilis prestats a la criatura. Els fets es van produir quan mestres i monitors ja recollien el material després del curs de natació i es van adonar que faltava una alumna al grup. Va ser llavors quan la van veure flotant a la piscina.

Quan els Mossos, la Policia Local i personal del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) van arribar a les instal·lacions, al carrer de Concepció Ducloux, ja no van poder fer res per salvar la vida de la petita. «Lamentablement, no sabem què ha passat exactament perquè ningú s’ha adonat d’aquesta fatal circumstància. Ningú ha vist res, ni ha sentit crits, ni ha observat cap moviment d’aigua», va detallar Munell.

Un adult per cada 10 nens en les sortides escolars

El delegat d’Ensenyament a Girona, Josep Polanco, va explicar que, en el cas d’ahir, hi havia cinc professors de l’escola Pirineu, que realitzava l’activitat amb 27 alumnes, així com quatre monitors i dues persones de manteniment. Aquest nombre s’adaptava a la normativa «establerta», va ratificar Polanco.

L’alcalde de Campdevànol, Joan Manso, va anunciar que l’ajuntament de la localitat, en què residia la menor amb la seva família, havia decretat tres dies de dol per la mort de la criatura. Tant a Campdevànol com a Ripoll estan suspeses totes les activitats previstes per a aquest cap de setmana, i les seves banderes onejaran a mig pal.

La Conselleria d’Ensenyament  va oferir suport psicològic al personal de l’escola Pirineu, on la nena feia P-4. El Consell Comarcal del Ripollès, el Consell Esportiu de la comarca i els ajuntaments de Ripoll i Campdevànol, així com Ensenyament, van emetre un comunicat conjunt on es van mostrar «consternats» per la mort de la criatura. Les cinc institucions van traslladar el condol a la família i a la comunitat educativa.

Els Mossos d’Esquadra mantenen oberta una investigació per mirar d’aclarir els fets, encara que tot apunta a un accident.

QUATRE MENORS OFEGATS

Ja són quatre els nens de curta edat que han mort ofegats a Espanya des de començament d’any. El 2016 van ser 14 els menors que van perdre la vida en piscines, rius o platges, segons el registre de la Reial Federació Espanyola de Salvament i Socorrisme.

Es dona la circumstància que ahir mateix es va ofegar un altre nen de 4  anys, al caure a l’interior d’una bassa en un 'cortijo' a Órgiva (Granada). El menor, de nacionalitat britànica, va ser rescatat sense vida pel seu propi pare, que en el moment de la tragèdia estava llaurant a la finca on es va produir el succés.

Notícies relacionades

L’home es va tirar a l’aigua per treure el nen de la bassa i el va traslladar pels seus propis mitjans fins al centre de salut d’Órgiva. Els serveis sanitaris, que van anar a buscar el menor i el van atendre amb immediatesa al mig del carrer, no van poder fer res per salvar la seva vida.

Els sinistres d’aquest tipus s’acostumen a produir amb l’arribada de l’estiu, assenyala la federació, que alerta que moltes de les morts de menors es produeixen sobretot a les piscines privades. Entre els morts aquest 2017 hi ha un nen de 3 anys, que va ser trobat en una bassa situada als voltants de la Cuesta de Cantalobos, un espai rural conegut com a  Río Seco, a la localitat granadina d’Almuñécar, i un altre de la mateixa edat, que va caure a la piscina d’una vivenda a la urbanització El Bosque, a Xiva (València). Tots dos casos es van produir l’abril passat.