La fuga acabarà en casament

Jimena Rico i la seva nòvia, Shaza Ismail, denuncien la repressió homòfoba en la seva fugida per tres països

Les noies van estar desaparegudes i retingudes a Turquia quan fugien del pare de Shaza

Jimena Rico va admetre que va pensar “que no sortia d’allà”. / ATLAS VÍDEO

2
Es llegeix en minuts
JULIA CAMACHO / SEVILLA

Amb un rotund petó davant les portes de l'Ajuntament de Torrox (Màlaga), Jimena Rico i Shaza Ismail posaven fi a un malson de 14 dies fugint de la repressió homòfoba per tres països a causa de l'emprenyada del pare de la noia egípcia després de conèixer la relació sentimental entre totes dues. Sense voler donar detalls de la seva peripècia per no torpedinar la situació legal de Shaza a Espanya, que està amb un permís d'estada temporal, sí que anuncien la seva intenció de casar-se com més aviat millor i començar una nova vida al nostre país. I és que amb cada problema es van adonar que no estaven "tan malament emocionalment" perquè estaven juntes. I llavors van constatar "quina dimensió” tenia una història d'amor, ara sí, amb final feliç.

Després de descansar i assimilar el que havia viscut, la parella va voler agrair a la premsa, a la seva família i a les autoritats espanyoles tota la pressió exercida, especialment a Turquia, per aconseguir el seu alliberament. De fet, confien que la seva història, que ha traspassat fronteres,història serveixi d'ajuda a molts homosexuals reprimits en països àrabs. “Per a algunes persones pot ser una empenta per parlar i intentar mobilitzar-se i fer alguna cosa”, va dir una emocionada Jimena.

"CADA PAS, UNA POR NOVA"

Enrere queden dues setmanes trepidants, en què “cada segon era una cosa nova, una emoció nova, una por nova”. A Dubai van descobrir l'estratagema del pare de Shaza per trencar una relació que desaprovava, amb amenaces de mort i una denúncia davant les autoritats. “Sé que el seu pare l'estima, però la ment és tan tancada que no ho pot comprendre”, va dir Jimena. Furiós, les va perseguir fins a Geòrgia, on amb altres familiars va intentar emportar-se Shaza a casa. L'home va arribar a estripar un passaport (caducat) amb visat de Shaza i va robar el de Jimena, encara que la intervenció policial va permetre que el recuperés.

Notícies relacionades

Ja a Turquia, el relat s'omple d'imprecisions davant la dificultat de poder explicar-ho tot. Les dues noies hi van entrar legalment, amb passaport i un visat tramitat 'on line', i van estar retingudes 12 hores a Samsun. D'aquí van viatjar en autobús a Istanbul per contactar amb el Consolat d'Espanya i demanar ajuda per tornar. Però van tornar a ser detingudes, creuen que per una denúncia homòfoba de la família de Shaza. A Jimena se li escapa que també hi ha càrrecs per terrorisme de l'ISIS contra la noia egípcia. Van pensar que “no sortirien d'allà”, perquè a Jimena li van fer firmar un document en turc on rebutjava assistència consular. Molt crítica amb el tracte dispensat per Turquia, afirma que va poder robar un mòbil i indicar a la seva família on era, i després d'això l'ambaixada, que feia dos dies que la buscava, va començar els tràmits per extradir-la. “El pitjor moment” de la seva vida va ser quan li van dir “que Shaza es quedava" allà i a ella la portaven a Espanya, i per això va continuar lluitant. “Sense ella no me n'anava, perquè si la deixo allà, ella ja no surt”, explica.

Pendent en tot moment de Jimena, a qui no va parar de mirar i llançar carícies, Shaza Ismail també va voler agrair l'esforç per treure-la de Turquia i donar-li “l'oportunitat" de ser qui és "malgrat no tenir el suport" de la seva família i el seu país. Els plans immediats de la parella passen perquè Shaza aprengui espanyol -“només en sap unes paraules que no dirà aquí en públic”, va justificar la seva nòvia- i s'adapti a una “societat bastant diferent de la societat a què estava acostumada, on la gent pot anar agafada de la mà”. També buscaran feina per tornar els diners gastats pels seus amics en bitllets i hotels on mai van arribar. Però tot això, després del casament.