Compareix davant el tribunal l'acusat de matar un català a Bangkok

Artur Segarra, detingut el 7 de febrer a Cambodja, s'enfronta a una possible condemna a mort

 

  / NARONG SANGNAK

3
Es llegeix en minuts

L'espanyol Artur Segarra, únic acusat per l'assassinat a Bangkok del seu compatriota David Bernat, ha comparegut aquest dijous davant la justícia tailandesa en la primera vista del judici oral, on s'han exposat les proves contra ell.

L'acusat, que s'arrisca a ser condemnat a mort i, segons el seu assessor, Worasit Piriyawiboon, tenia pensat defensar-se ell mateix, va canviar d'opinió abans del començament del judici i va acceptar ser representat per un nou advocat d'ofici, Jassada Piyasuwanvanit, el tercer que el representa en deu mesos.

"És la primera vegada que el lletrat pot estudiar les indagacions, i per això almenys durant la primera vista podem seguir dient que l'Artur es representa a si mateix", ha assenyalat a Efe Worasit.

El policia Noppadol Poonsawat, un dels investigadors del cas, ha sigut el primer testimoni cridat per la fiscalia per sostenir la culpabilitat del ciutadà espanyol.

Durant prop de quatre hores, l'oficial ha detallat les nombroses proves que segons els oficials vinculen Segarra amb la desaparició i assassinat del consultor espanyol.

David Bernat va desaparèixer el 20 de gener després d'arribar a la capital tailandesa la vigília procedent de l'Iran, on habitualment residia i feia negocis.

Deu dies més tard, les autoritats van trobar en un tram del riu Chao Phraya, que creua Bangkok, les primeres restes humanes d'un home, en què l'ADN coincidia amb el de Bernat, abans de trobar set parts més del cadàver.

Segons el testimoni de Noppadol, la Policia té imatges on es veu Segarra i Bernat entrant en moto el 20 de gener al pis que el presumpte assassí tenia llogat a Bangkok.

Les càmeres de seguretat de l'edifici van captar en almenys dues ocasions sortides nocturnes on Segarra carregava al seu vehicle una bossa i un paquet gran, i tornava al cap d'unes hores sense res.

No obstant, consultat per la defensa, l'oficial ha dit que les fotografies impreses als documents de la investigació eren borroses i no pot assegurar que el conductor sigui Segarra, ni determinar el contingut de les bosses que apareixen a les imatges.

L'acusat no ha parat durant tot el torn per a la defensa de donar instruccions i dictar preguntes al seu advocat d'ofici.

Els forenses van trobar rastres de quatre medicaments diferents a les restes sense vida de l'espanyol, que segons la versió aportada pel policia havien sigut comprats per Segarra amb antelació.

CONGELADOR I SERRA ELÈCTRICA

L'acusat també hauria adquirit, uns dies abans i durant la desaparició de Bernat, un congelador, una serra elèctrica, diversos jocs de ganivets, bosses d'escombraries, guants i cinta adhesiva, entre altres productes amb què suposadament es va cometre el crim, va comprovar la Policia en dos establiments de Bangkok.

La versió aportada per Noppadol també apunta que Segarra va contractar a finals de gener un servei de mudances per traslladar alguns dels seus estris del pis llogat, ubicat a l'avinguda Rama 9, a una casa al barri de Minburi de la capital.

A la casa, la Policia hi va trobar una serra elèctrica, que tenia rastres d'ADN del mort i empremtes del presumpte assassí.

També hi van trobar el congelador, encara que sense rastres d'ADN, on, segons el policia, cabia una persona.

Segons la versió policial, Segarra va segrestar Bernat per extorsionar-lo i robar-li diners, i el va acabar asfixiant. Després va guardar el cadàver al congelador i posteriorment el va tallar en almenys set parts.

Segarra va ser detingut el dia 7 de febrer a Cambodja i entregat a la justícia tailandesa l'endemà.

Notícies relacionades

Segrest, robatori, extorsió, falsificació de documents i destrucció de proves són alguns dels tretze delictes imputats a l'espanyol, que se sumen al d'assassinat premeditat i posterior esquarterament de Bernat.

Les vistes del judici oral prosseguiran divendres i continuaran de forma intermitent fins al 24 de febrer de l'any que ve.