Detingut a Saragossa un lladre de la casa dels Tous acusat d'una onada de robatoris

El delinqüent va fugir d'un control dels Mossos després d'una sèrie d'assalts a les comarques de Girona

jjubierre8042160 manresa santpedor 16 4 2008 fachada de la vivienda de los to161112123850

jjubierre8042160 manresa santpedor 16 4 2008 fachada de la vivienda de los to161112123850 / JOSEP GARCIA

3
Es llegeix en minuts

La policia ha detingut a Saragossa un dels lladres que el 2006 van assaltar la casa de la família Tous i que el 18 d'agost del 2015 va fugir del país després de protagonitzar una persecució quan els Mossos el volien detenir per assaltar un xalet a Calonge (Baix Empordà). La investigació apunta que Arsim Blaku està relacionat amb una onada de robatoris comesos en cases de les comarques gironines. Li atribueixen fins a sis assalts comesos entre el 19 de juny i el 18 d'agost del 2015 en vivendes de Platja d'Aro, Calonge, Palau-saverdera i Garriguella. Després de passar a disposició judicial, el Jutjat d'Instrucció 2 de Sant Feliu de Guíxols ha decretat presó provisional. En alguns dels assalts Blaku va actuar amb un còmplice, Eglantin Nikolli, que la policia ja va detenir a Grècia i el jutjat va enviar a la presó al març.

Segons la investigació, l'estiu del 2015 els dos sospitosos es van especialitzar a robar en cases d'urbanitzacions de les comarques de Girona. Durant els mesos de juny i juliol de l'any passat, els Mossos van detectar un "augment considerable "de robatoris al Baix Empordà, alguns dels quals comesos amb el mateix 'modus operandi'.

Els lladres solien triar com a objectius vivendes aïllades i cometien els robatoris entre les vuit del vespre i les 12 de la nit. Vigilaven les cases i hi entraven a robar quan els propietaris no hi eren. La Unitat Territorial d'Investigació va estrènyer llavors el cercle al voltant dels dos sospitosos.

COP FRUSTRAT

El jutjat d'instrucció que ha assumit la investigació del cas considera que els dos lladres són els autors d'un robatori en una casa de Castell d'Aro el 19 de juny, de l'assalt d'una vivenda de la urbanització Mas Pallí de Calonge el 23 de juny i del robatori, el mateix dia, en un xalet de la urbanització Mas Nou de Platja d'Aro. En aquest últim robatori, els lladres hi van entrar pensant que no hi havia ningú a casa però no era així. El propietari va alertar els Mossos immediatament i va evitar que els assaltants accedissin a la caixa forta.

Després d'aquest últim cop frustrat, i al veure's perseguit per la policia, Nikolli va fugir del país. Amb el seu còmplice fora del país, Blaku va continuar actuant. Els investigadors el relacionen amb tres assalts més: a Palau-saverdera el 7 d'agost, a Garriguella el 16 d'agost i l'últim a Calonge el 18 d'agost.

Els Mossos van muntar un dispositiu policial per detenir-lo després d'aquest últim robatori. Com que ja feia temps que l'investigaven, els agents li trepitjaven els talons i l'esperaven a l'altura de Celrà, on van mobilitzar patrulles i efectius de l'ARRO per detenir-lo. El sospitós va envestir un dels vehicles, va aconseguir posar el seu cotxe sobre dues rodes i va iniciar la fugida a gran velocitat en direcció a França.

Finalment, els Mossos li van perdre la pista. Més tard van localitzar el vehicle, abandonat, a Púbol, i part del botí que havia robat a Ullastret. Els investigadors van seguir el recorregut de Blaku des de Púbol fins a Flaçà, Peralada, Empuriabrava i, finalment, França, on va desaparèixer.

Notícies relacionades

El jutjat de Sant Feliu de Guíxols va dictar una ordre de recerca i captura. La policia l'ha detingut finalment a Saragossa, on sospiten que va cometre un altre robatori. Aquest divendres ha passat a disposició judicial al Jutjat d'Instrucció número 2 de Sant Feliu de Guíxols, que ha ratificat la presó provisional. El jutjat li atribueix un delicte continuat de robatori amb força a casa habitada pel qual Blaku es podria enfrontar a una pena de fins a 7 anys i mig de presó.

El fiscal Víctor Pillado ha demanat que no el deixin en llibertat per considerar que hi ha un alt risc de reiteració delictiva perquè Blaku suma tres detencions de la Guàrdia Civil, deu de la policia estatal i set dels Mossos, majoritàriament per robatoris. Segons el fiscal, això només es pot atribuir a un "verdader delinqüent patrimonial" que, si fos deixat en llibertat, tornaria a delinquir. La fiscalia també demanava per a Arsim Blaku una pena de més de 7 anys de presó per la seva suposada participació l'any 2006 en l'assalt a casa dels Tous. En aquell robatori, un dels lladres va morir abatut a trets pel gendre dels joiers.