L'Audiència de Barcelona dobla la indemnització per a la família d'una de les víctimes del vol de Spanair

El tribunal rebutja que els danys es calculin amb el barem dels accidents de trànsit com havien resolt tots els jutges fins ara

L'associació d'afectats espera que la resta d'audiències provincials es pronunciïn a partir d'ara en el mateix sentit

icoy16598633 spanair160815191251

icoy16598633 spanair160815191251

2
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró
Manuel Vilaseró

Periodista

ver +

Gairebé vuit anys després de l'accident de Spanair a Barajas, els familiars de les 154 víctimes mortals ha rebut la primera bona notícia del front judicial. L'Audiència de Barcelona ha corregit una sentència del Jutjat Mercantil número 8 d'aquesta ciutat que havia decretat que l'asseguradora Mapfre abonés uns 350.000 euros per als pares i la germana d'una de les víctimes mortals en concepte d'indemnització. Els magistrats l'han elevat a gairebé el doble, uns 600.000 euros, ha avançat aquest dilluns la Cadena SER.  

El tribunal ha admès, a instàncies de la família recurrent, que a aquesta mena de sinistres no se'ls pot aplicar el barem establert per als accidents de trànsit, com havia fet el jutge mercantil i defensa l'asseguradora. L'Audiència sosté en la sentència que la normativa aplicable és el Conveni de Mont-real i el reglament europeu sobre la matèria, que fixen unes indemnitzacions mínimes molt més quantioses.

"No podem compartir que el criteri objectiu al qual recórrer sigui precisament el barem de l'automòbil perquè n'hi ha un altre de més pròxim i valuós", diu la sala, que afegeix que el barem comunitari "també és legal i d'aplicació obligatòria i no pas un simple criteri d'interpretació legal com constitueix el barem de l'automòbil quan es pretén que sigui aplicat fora del seu àmbit estricte i objectiu d'aplicació".

Aquest argument és el que han estat sostenint els advocats defensors de les famílies però que fins ara havia sigut rebutjat per tots els tribunals de primera instància. La importància de la decisió, presa per unanimitat, és que la de Barcelona és la primera Audiència que es pronuncia sobre un recurs i l'esperança de les víctimes és que marqui el camí de la resta. "Espero que això s'estengui a cadascuna de les famílies", ha dit la presidenta de l'Associació d'Afectats del Vol JK5022, Pilar Vera.

L'OFERTA, MULTIPLICADA PER CINC 

Notícies relacionades

L'advocat de la família, Francisco Vázquez Tenreiro, ha destacat que Mapfre havia ofert abonar tan sols 120.000 euros en l'última proposta d'acord entre les parts, una quantitat que ara es veurà obligada a abonar multiplicada per cinc. També ha recordat que la pòlissa contractada per Spanair té un límit de 1.500 milions de dòlars i que si es fes efectiva correspondrien a gairebé nou per víctima.

"Més que una bona notícia, per a nosaltres és que la justícia per primera vegada s'atura a mirar a les famílies de 172 persones que van pujar a aquell vol", ha afegit Pilar Vera, que ha insistit en la petició que es constitueixi una comissió d'investigació al Congrés per aclarir el succés.