EL FIASCO D'UNA ACTUACIÓ CONTROVERTIDA

El Suprem dóna per caducat el permís de Repsol per buscar petroli a les Canàries

La petrolera espanyola només va realitzar un dels tres sondejos que tenia autoritzats

Un vaixell de prospecció i dues plataformes de Repsol, l’agost passat al port de Las Palmas.

Un vaixell de prospecció i dues plataformes de Repsol, l’agost passat al port de Las Palmas. / ARXIU / SERGIO LAINZ

2
Es llegeix en minuts

El Tribunal Suprem (TS) ha conclòs una de les controvèrsies que quedaven pendents en la polèmica que van generar les prospeccions petrolíferes fetes per Repsol a 60 quilòmetres de les Canàries, al donar per fet que la companyia no les podrà reprendre, perquè els seus permisos han caducat.

La petrolera espanyola només va realitzar un dels tres sondejos que tenia autoritzats sondejos, després de reconèixer que les traces d'hidrocarburs que havia trobat en aquests fons marins -situats entre les Canàries i la costa del Marroc- no tenien ni la qualitat ni la quantitat suficient perquè li resultés rendible explotar aquest pou.

El Govern ja va anunciar a principis d'any que els permisos de Repsol havien caducat, però ni l'Executiu canari, ni els Cabildos de Fuerteventura i Lanzarote, ni les organitzacions ecologistes van donar per bona aquesta informació, perquè ni hi havia renúncia expressa de Repsol a les autoritzacions, ni les dades que ells tenien permetien fer tal afirmació.

Les administracions canàries i els grups ecologistes al·legaven que la resolució que va concedir els permisos deia, literalment, que tenien tres anys de vigència, per la qual cosa havien de caducar el 2017.

El Suprem ha resolt la polèmica de forma indirecta, en un recurs l'objectiu del qual era dilucidar si el Tribunal Superior de Justícia de les Canàries (TSJC) va encertar o no el 2014 al rebutjar les mesures cautelars que el govern de Paulino Rivero (CC) havia sol·licitat per intentar frenar les prospeccions petrolíferes, pel seu possible impacte sobre el medi ambient i el sector turístic.

SENSE "RENÚNCIA FORMAL"

L'alt tribunal reconeix que "no hi ha hagut renúncia formal" de Repsol a fer ús d'aquests permisos a les Canàries i que, en teoria, podria semblar que aquests seguiran vigents fins a l'11 d'agost del 2017, per l'aplicació dels seus tres anys de vigència.

No obstant, la Sala contenciosa administrativa recorda que el valor dels permisos està directament vinculat al compliment del calendari fixat en els permisos d'investigació previs, que fixaven un període de quatre anys per completar els treballs, termini que va expirar el 21 de març del 2016.

"Així doncs, després del 21 de març del 2016 ja no és possible realitzar cap activitat en el marc dels referits permisos d'investigació 'Canarias 1 a 9' i, per tant, tampoc els sondejos exploradors pendents, per més que la seva l'autorització s'estengués fins a l'11 d'agost del 2017", explica el magistrat ponent Eduardo Espín, de la Sala contenciosa administrativa.

El Suprem precisa que, com que això no era l'objecte del recurs, la seva sentència no pot declarar formalment que els permisos de Repsol han caducat, però procedeix que s'analitzi l'assumpte, perquè "resulta evident que al no poder-se fer ja aquests sondejos", el recurs del govern canari contra la decisió del TSJC, que li va denegar les mesures cautelars, ja ha perdut el seu sentit.

Notícies relacionades

El govern canari havia mantingut aquest recurs contra la decisió del TSJC malgrat la decisió de Repsol de retirar-se d'aquests sondejos, precisament, amb l'argument que si el Suprem no suspenia cautelarment els permisos, podria passar que la companyia els reprengués en qualsevol moment, abans que expiressin.

La Sala desestima el seu recurs sense entrar a analitzar més arguments jurídics, perquè, amb els permisos ja caducats formalment des del 21 de març, considera que el litigi ha perdut el seu objectiu.