El Suprem condemna Calatrava pel Palau de Congressos d'Oviedo

L'arquitecte haurà de pagar 2,9 milions a la promotora pels defectes de l'edifici

1
Es llegeix en minuts

El Tribunal Suprem ha confirmat que l'arquitecte Santiago Calatrava haurà de pagar 2,9 milions d'euros a la promotora del Palau de Congressos d'Oviedo al considerar-lo responsable dels danys que es van produir per l'enderrocament d'una graderia durant les obres així com la construcció de la coberta, que es va fer fixa quan s'havia projectat que fos mòbil.

La sala ha desestimat el recurs de cassació interposat per l'arquitecte i ha ratificat la sentència de l'Audiència Provincial d'Oviedo que va estimar parcialment els recursos presentats per les dues parts contra la sentència del jutjat que va xifrar en 3,27 milions d'euros la condemna a l'arquitecte, i va absoldre la promotora Jovellanos XXI.

La sentència recorreguda va condemnar Jovellanos XXI a pagar 7.285.000 d'euros a l'arquitecte en concepte d'honoraris i, al mateix temps, va condemnar aquest últim a pagar a la promotora 10.245.781,74 euros pels defectes en la construcció i sobrecostos en aquelles instal·lacions. Al restar les dues quantitats, va establir que la indemnització que finalment ha d'abonar el famós arquitecte és de 2,96 milions d'euros.

L'alt tribunal recorda que Calatrava estava "vinculat a un contracte que ha incomplert negligentment, per no guardar en la seva forma d'actuar la diligència que corresponia", i obliga la promotora a reparar els desperfectes ocasionats.

Considera que era la seva empresa l'encarregada de la direcció d'obra i que, per tant, era la seva responsabilitat "posar les persones necessàries i amb prou qualificació, a peu d'obra, durant la realització de les obres, amb la finalitat d'executar el projecte i validar-lo".

ARQUITECTE DE RENOM INTERNACIONAL

Notícies relacionades

La sala recorda que es va contractar Calatrava per ser un arquitecte d'"evident renom internacional" i que això ha de tenir la seva "correlació" en el compliment de les seves obligacions professionals. Així mateix, assenyala que l'enderrocament d'una graderia del Palau de Congressos, "obra singular o emblemàtica" d'Oviedo", es va deure a "un fracàs generalitzat de la unitat d'estructura" de l'empresa d'arquitectura.

Sobre la coberta mòbil, la sentència indica que també hi va haver un incompliment contractual perquè tot i que aquest dispositiu mòbil a manera de visera era l'element diferencial del Palau de Congressos i una de les seves senyes d'identitat, no es va fer en la forma que s'havia convingut, quan era possible fer-ho en la totalitat de les situacions.