ALERTA DE LA POLICIA

Repunten els segrestos virtuals amb 50 víctimes en dues setmanes

Els investigadors només tenen coneixement que una persona ha fet el pagament al transferir 1.000 euros en un locutori de Madrid

 

  / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts

La Policia Nacional ha alertat aquest dimarts d'un nou repunt de l'estafa telefònica que utilitza el fals segrest d'una persona per aconseguir diners ràpids, una estafa en què han caigut més de mig centenar de víctimes en només 15 dies (com es pot sentir a l'àudio, unes línies més avall).

Fa un any, les forces de seguretat també van avisar de la proliferació d'aquesta estafa en una onada de trucades que va portar la policia fins a Xile, on, en col·laboració amb les autoritats xilenes, va ser desarticulada la trama.

Des de finals de gener, la policia ha registrat més de mig centenar de víctimes, fonamentalment a la Comunitat de Madrid, encara que s'han comunicat intents d'estafa en altres províncies.

Fins ara, els investigadors només tenen coneixement que una persona ha fet el pagament, al transferir 1.000 euros en un locutori de Madrid.

Segons informa la Direcció General de la Policia, el mètode segueix sent el mateix que el detectat fa un any: els suposats segrestadors fan trucades -sobretot entre les 16.00 i les 23.00 hores- en què fan creure que tenen retingut un familiar i que han de pagar pel seu alliberament entre 1.000 i 10.000 euros.

Les trucades, apunta la policia, són indiscriminades, preferiblement a telèfons fixos. Si aconsegueixen resultats positius, els estafadors continuen trucant als números successius, cosa que explica que el delicte es concentri als mateixos barris.

Els delinqüents arriben a  imitar la veu dels familiars

De fet, els últims telèfons que han denunciat aquest tipus de trucades comencen per 91 650.

Per donar més credibilitat a l'estafa, els delinqüents arriben a imitar la veu dels presumptes familiars durant uns segons, cosa que provoca el nerviosisme de l'interlocutor i una situació de bloqueig que impedeix a la víctima ni tan sols comprovar la veracitat del suposat segrest.

A més, els estafadors miren d'allargar les trucades bastant de temps amb l'objectiu d'evitar que la víctima truqui a la policia i vagi a fer el pagament del "rescat".

Notícies relacionades

Precisament, la forma del pagament és la novetat que han detectat els investigadors en aquest repunt, ja que si abans preferien que la quantitat sol·licitada s'ingressés en un dipòsit a través de companyies internacionals dedicades a les transferències de diners, ara sol·liciten que sigui entregada en mà.

La policia insisteix que es desconfiï d'aquestes trucades i es contacti immediatament amb ells a través del 091 o en qualsevol comissaria si es rep una d'aquestes amenaces des d'un número privat o desconegut.

Temes:

Segrestos