ENSURT A MELILLA I ANDALUSIA

"El pitjor és que ha sigut molt llarg, t'aixecaves, et posaves les sabates i seguia movent-se tot"

Diversos testimonis relaten el sobresalt viscut de matinada al sentir el terratrèmol

Terratrèmol de 6,3 graus al mar d’Alborán. / ATLAS

3
Es llegeix en minuts
JULIA CAMACHO / SEVILLA

La gent dormia en el més plàcid dels somnis quan a les 5,22 de la matinada la terra va tremolar a Melilla. “Estàvem dormint i ens vam despertar perquè el llit es movia una barbaritat”, relata Antonio, “vam sortir ràpid a la terrassa i vam veure que la gent estava sortint al carrer per por”. 

La seva vivenda, en una sisena planta en ple passeig marítim de la ciutat autònoma, va ser de les primeres a notar el moviment tel·lúric, un dels més intensos de què es té constància encara que amb la fortuna que al tenir el seu epicentre al mar no ha causat grans danys. El pitjor, ressalta el seu fill Pol, ha sigut la durada. “Ens vam despertar espantats, vam sortir al passadís i seguia movent-se tot, ens vam posar les sabates i tot seguia encara bellugant-se”, narra.

“El meu cap flipava perquè em deia que va tenir temps d'aixecar-se, posar-se les sabates i anar corrent a buscar a l'habitació de la seva filla abans que la casa parés de tremolar”, subratlla aquest jove. La seva és una casa antiga encara que reformada, i per això no ha registrat danys, i a l'immoble d'Antonio només han  notat que l'ascensor s'ha espatllat, encara que en altres barris de la ciutat “s'han quedat momentàniament sense llum”.

No obstant, els estralls del terratrèmol s'han deixat notar en bona part de la ciutat, segons detalla, especialment a la zona centre, “amb profusió d'edificis modernistes i cornises amb molts detalls que s'han anat avall”.

RUNA A TERRA

“Nosaltres hem fet una volta amb el cotxe i hem vist munt de runa a terra, arriba a passar al migdia, amb la gent passejant pel carrer i no sé que hauria passat”, diu Pol. En el seu recorregut per la ciutat ha pogut apreciar com molts ciutadans van optar per no tornar a casa i es van refugiar al passeig marítim o bé en la part alta de Melilla, la zona coneguda com el Pinar de Rostrogordo, on no hi ha edificacions, tret d'una caserna militar i un complex esportiu. “Estava tot ple de cotxes aparcats”, diu.

Els col·legis i el campus universitari  han tancat de moment les seves portes fins que se'n comprovi l'estat i es descarti qualsevol perill

De moment, els col·legis i el campus universitari han tancat les portes fins que es comprovi el seu estat i que no hi ha perill per a les persones, i el Palacio de la Asamblea continua tancat a l'aparèixer esquerdes tant a l'interior de l'edifici com a les dues torretes de la seva façana principal, cosa que ha obligat a habilitar unes dependències en una altra part de la ciutat perquè poguessin treballar els membres del govern i fins i tot els grups parlamentaris. “Les cafeteries, aquestes són les que estan fent el seu agost amb tanta gent al carrer”, ironitza Antonio.

La dona d'Antonio també té el dia lliure, ja que treballa als jutjats situats a l'edifici Quinto Centenario, un immoble format per dues torretes d'11 pisos –“d'aquí ve el seu nom de les Torres Bessones”, fa broma-- que alberga al seu interior diverses dependències estatals com la Seguretat Social i que també ha tancat les seves portes fins que els bombers revisin l'estat de l'immoble.

NORMALITAT

Notícies relacionades

A mesura que passava el matí, “la situació s'anava normalitzant”, diu aquest català prejubilat en un banc que ja va viure el terratrèmol de 2004 a Alhucemas que va deixar centenars de morts. “Però aquí no es va notar tant com aquest”, subratlla. Tampoc el de la setmana passada va deixar gran empremta. “Estàvem menjant la meva dona i jo, i vaig pensar que estava marejat, però al veure que la meva dona estava igual, vaig pensar que havia de ser una altra cosa”, diu entre rialles. Un bon humor que aquesta nit no es va repetir.

“Es movien els llums, les coses queien a terra…” rememora amb l'ensurt encara al cos. Molts veïns coincideixen a assenyalar el soroll que feien els diversos objectes a l'arrossegar-se per terra. És el cas de Juan, funcionari a la Delegació del Govern a Melilla i que també es va despertar sobresaltat. “Aquest matí el meu company m'ha mogut dues vegades la cadira i he sortit disparat al carrer”, diu entre rialles, “al mi no m'enxampa a dins”. 

Temes:

Terratrèmols