A MADRID

Condemnat un hospital per discriminar una dona lesbiana per a un tractament de reproducció assistida

La magistrada aclareix que la llei estableix el dret a l'assistència amb independència de l'orientació sexual

2
Es llegeix en minuts

La jutge del social 18 de Madrid ha condemnat l'hospital de la Fundació Jiménez Díaz i la Conselleria de Sanitat de la Comunitat madrilenya a indemnitzar amb gairebé 5.000 euros una lesbiana per haver sigut discriminada per la seva orientació sexual en l'accés a un tractament de reproducció assistida.

En una sentència la jutge declara provat que la demandant està casada amb una altra dona i donada d'alta a la Seguretat Social i que la Fundació Jiménez Díaz presta assistència sanitària en virtut de concerts amb el Servei Madrileny de Salut.

Explica que la demandant se sent discriminada per una ordre ministerial de l'any passat que exigeix, per sotmetre's a la reproducció assistida, "absència de consecució d'embaràs després d'un mínim de 12 mesos de relacions sexuals amb coit vaginal sense ús de mètodes anticonceptius", al tenir una relació afectiva amb una altra dona.

La magistrada aclareix que la llei sobre tècniques de reproducció assistida estableix el dret a l'assistència amb independència de l'orientació sexual, i afegeix que les normes de rang inferior --com és una ordre ministerial-- no poden anar contra el que disposa aquella.

DISCRIMINADA

La demandant va considerar que des del 28 de novembre del 2014 fins al 13 de maig se li va interrompre a la Fundació Jiménez Díaz el tractament de reproducció assistida que havia iniciat l'abril de l'any passat i que això li va suposar una violació del dret a la no discriminació.

Va al·legar que encara que se la va tornar a citar per al 13 de maig, això va suposar una demora sense causa justificada que només es va produir després que presentés una demanda.

Per la jutge, com que no es pot establir discriminació sexual per raons de l'orientació sexual, la dona tenia dret a seguir sotmesa al tractament.

Precisa que "no hi havia voluntat per la Fundació Jiménez Díaz de procedir a discriminar-la per la seva orientació sexual, però de fet es va produir aquesta discriminació, que va cessar l'abril del 2015 quan la va trucar, igual que a altres persones a qui per diferents motius s'havia comunicat que estaven excloses per aplicació de l'ordre".

Per fixar la indemnització, la jutge té en compte la durada del tracte discriminatori, "que ha sigut de molt escàs temps" i que no s'observa agressivitat dirigida a la demandant.

Afegeix que en el dany psicològic influeixen les condicions personals de la demandant, "que ja estava sent tractada per problemes psicològics", i "el fet de no aconseguir quedar-se embarassada normalment produeix frustració en la dona que vol ser mare".

La jutge sí que aprecia que el dany psicològic es va poder agreujar per la informació de l'ordre ministerial i que la demandant en va patir altres de tipus patrimonial, ja que aleshores va decidir anar a una clínica privada a València fins que va tornar a ser citada a la Fundació Jiménez Díaz.

Notícies relacionades

La sentència absol el Ministeri de Sanitat perquè no té competència a la Comunitat de Madrid en la prestació de l'assistència sanitària.

Aclareix que el fet que es dicti una ordre per un ministeri i que s'hi estigui d'acord o no, no es pot enjudiciar en aquest procediment de tutela de drets fonamentals.