A PREMIÀ DE DALT

Condemnat per matar aus rapaces impregnant amb insecticida l'esquer

L'acusat, aficionat al vol esportiu amb coloms, ha sigut multat amb 1.156 euros

1
Es llegeix en minuts
JESÚS G. ALBALAT / BARCELONA

Un jutjat de Mataró (Barcelona) ha condemnat a una multa de 3.240 euros un home acusat de causar la mort d'aus rapaces d'espècies protegides, utilitzant com a esquer coloms impregnats en insecticida tòxic, en un paratge de Premià de Dalt.

En una sentència de conformitat, l'acusat, José María G., aficionat al vol esportiu amb coloms, accepta una pena de multa i el pagament d'una indemnització de 1.156 euros a la Generalitat per un delicte contra la fauna.

El processat haurà de fer front a aquesta indemnització, per les despeses que va desemborsar el Departament d'Agricultura per als estudis post mortem dels animals enverinats.

La sentència sosté que, almenys des del febrer del 2013, l'acusat va deixar en un colomar que té al paratge Cal Noguer de Premià de Dalt (Barcelona) i en altres zones forestals pròximes una sèrie de coloms tórtores turques --vives o mortes--, impregnades amb un insecticida classificat com a molt tòxic.

El jutge manté que, amb aquesta pràctica, l'acusat tenia el propòsit de produir la mort d'animals salvatges autòctons, protegits o no, així com la d'animals domèstics.

L'acusat va causar el febrer del 2013 la mort d'un astor --au protegida per la legislació catalana, europea i comunitària--, deixant-li a l'abast un colom mort, amb la pell i les plomes impregnades amb l'insecticida esmentat.

Dos bernats pescaires que van consumir després la carn de l'astor enverinat van morir també al mateix paratge també a causa del mateix producte tòxic.

Notícies relacionades

Dies més tard, els Agents Rurals van descobrir que l'acusat havia col·locat al seu colomar un colom viu, lligat amb una corda i impregnat amb insecticida, que utilitzava "com a esquer perquè fos depredat per alguna au rapaç protegida i, així, causar-li la mort", afegeix la sentència.

En el marc del seguiment que estava efectuant a l'acusat, els Agents Rurals van trobar dies després una altra tórtora morta, a la qual el processat havia fet dos talls longitudinals al pit i impregnat del producte insecticida, "per produir la mort de qualsevol animal que procedís a depredar-la", segons el jutge.

Temes:

Coloms