"Els crits de Benítez eren de ràbia, no de dolor"

El primer mosso que va anar al lloc de la baralla del Raval declara a la jutge que els cops que va donar a l'empresari eren "de distracció" i estan previstos en el protocol

Un altre agent assegura que el detingut estava tan rabiós que es donava cops contra el terra

Agents dels Mossos, al jutjat per declarar per la detenció de Benítez.

Agents dels Mossos, al jutjat per declarar per la detenció de Benítez. / JULIO CARBÓ

2
Es llegeix en minuts
JESÚS G. ALBALAT / Barcelona

El primer mosso d'esquadra que va anar al lloc del succés del Raval que va acabar amb la mort de Juan Andrés Benítez ha declarat aquest dimecres davant la jutge que instrueix el cas que els crits llançats per aquest veí mentre era detingut i pegat eren "de ràbia, no de dolor".

Aquest agent, que també ha estat el primer dels vuit mossos imputats que ha prestat declaració al jutjat d'instrucció, ha explicat que el dia dels fets, el 5 d'octubre, va arribar amb una companya al carrer de l'Aurora del Raval, on va veure dues persones que es donaven empentes. Eren Benítez i un altre veí, de nacionalitat marroquina.

Una vegada va aconseguir separar-los --ha explicat el mosso--, Benítez va fer el gest de dirigir-se al seu domicili, molt a prop del lloc de la baralla, però la mossa que l'acompanyava li va recordar que havien de demanar-li la identificació. En aquell moment --ha seguit relatant el mosso--, es va girar contra l'agent, a qui va agafar pels cabells. El declarant ha dit que no va apreciar cap mossegada a ningú en cap moment, en contra del que van afirmar alguns testimonis dels fets. Davant l'agressió, van voler detenir-lo, però els va costar reduir-lo.

La jutge ha mostrat a l'agent els vídeos gravats pels veïns del Raval. A les imatges, el mosso que ha declarar aquest matí és qui li dóna cops de genoll a Benítez. Al jutjat, l'agent argüeix que es tracta de cops de distracció previstos en els protocols policials i que es donen per obligar el detingut a ajuntar les cames i poder-les embridar. Sobre els crits que es poden sentir als vídeos, el mosso ha precisat: "Eren de ràbia, no de dolor".

Envoltats de companys en una desfilada

La declaració del primer mosso ha durat prop de dues hores. Ha començat a dos quarts de deu del matí. Ha arribat aquest matí a la Ciutat de la Justícia amb tres imputats més i gairebé mig centenar de companys del cos que els van envoltar per evitar que els fotoperiodistes i càmeres de televisió poguessin identificar-los. Es tracta d'una pràctica corporativista habitual entre els policies que es veuen immersos en processos judicials. En aquesta ocasió, no obstant, els acompanyants han protagonitzat una entrada a la seu judicial que semblava una desfilada paramilitar.

Tots els agents, vestits de paisà, amb ulleres de sol, encaputxats o amb passamuntanyes, han acompanyat cadascun dels mossos que es dirigien a declarar davant la jutge Eva Moltó des de l'entrada de la Ciutat de la Justícia fins a la sala del jutjat. Anaven en un grup tancat, marcant el pas i en silenci. Portaven un dels imputats fins al lloc on se li prenia declaració i recollien l'agent que sortia de parlar amb la jutge.

Notícies relacionades

Al llarg del matí està previst que declarin quatre mossos i, a la tarda, els altres quatre agents imputats.

Una agent va declarar que Benítez li va estirar els cabells amb les dues mans i la va mossegar. Això va provocar que els seus companys fessin una traveta al detingut per reduir-lo a terra. Estava tan nerviós i excitat, assegura, que es donava cops contra el terra i es provocava sang. La mossa ha aportat com a prova fotos de les empremtes de la suposada mossegada i la camisa que portava aquell dia amb les restes de sang.