10 MOTIUS PER ESCAPAR-SE

Viure la tardor al cor de la Gascunya

Al creuar el Pirineu, la terra de D’Artagnan ofereix un turisme tranquil amb interessants propostes tardorals

Viure la tardor al cor de la Gascunya

Collection Tourisme Gers / Pays d’Armagnac / Carossio Michel

4
Es llegeix en minuts

El pròxim departament del Gers, situat a mitja hora de Tolosa, és un territori ideal per disfrutar de la tardor. Amb un clima suau, el seu tradicional estiuet de Sant Martí possibilita itineraris plàcids de senderisme i bicicleta entre suaus paisatges que li han valgut el sobrenom de «la petita Toscana francesa». A més és el moment de l’any en què se celebren interessants esdeveniments que faran de la vostra estada uns dies plenament feliços.

1. Viure l’esperit de l’‘slow tourism’

1. Viure l’esperit de l’‘slow tourism’Aquí es viu la vida, la gent és amable, es pren el temps de parar-se, conversar, alçar una copa, fer una sobretaula, passejar, respirar aire pur, sentir les olors i els colors tardorals que ofereix la natura...

2. Festival CIRCa

2. Festival CIRCaAuch acull la 34a edició de CIRCa, un festival dedicat al desenvolupament de les arts del circ que és un veritable pol nacional d’aquestes arts. Més de 80 representacions de companyies professionals vingudes d’arreu del món. Centrat especialment en el circ actual, l’esdeveniment es complementa amb accions culturals i suport a la creació. Del 21 al 30 d’octubre. www.circa.auch.fr

3. El fuagràs i els mercats grassos

3. El fuagràs i els mercats grassosAl Gers els agrada dir sorneguerament que «l’oca no és només un joc», perquè aquesta au, igual com l’ànec, forma part del paisatge i de la seva gastronomia. Als seus mercats, i especialment en els grassos, els productors locals que es dediquen a la cria tradicional i que estan certificats per la seva higiene i qualitat ofereixen al consumidor fuagràs, confits, magrets, pedrers, pernil d’ànec, etc. D’entre tots sobresurt el de Samatan, que té lloc cada dilluns perquè aquesta població és la veritable meca del fuagràs.

4. La Flamme de l’Armagnac

4. La Flamme de l’ArmagnacL’armanyac és l’ànima d’aquest territori ple de bons vins. Però aquest aiguardent, el més antic de França, converteix la seva destil·lació en una veritable festa enogastronòmica. És la Flamme de l’Armagnac, textualment ‘la flama de l’armanyac’. De finals d’octubre fins al gener tots els productors rivalitzen per oferir als seus dominis vitícoles, pobles i ciutats la millor de les festes per als seus veïns i visitants.

5. Passejar per pobles medievals

5. Passejar per pobles medievalsEl Gers és un departament molt assequible i ben comunicat. Descobrir el seu territori és un plaer que permet visitar fàcilment les seves viles més emblemàtiques. Sis pobles estan considerats entre els més bonics de França: Larressingle, La Romieu, Lavardens, Fourcès, Sarrant i Mont-real-du-Gers. Però en la llista en podríem afegir d’altres, com Lectoure, Tillac, Bassoues i Simorre.

6. Buscar D’Artagnan

6. Buscar D’ArtagnanEstem en terra de mosqueters i el més famós de tot ells és D’Artagnan, el gascó més conegut del món. Us convidem a buscar les seves empremtes a través d’un itinerari que porta el seu nom. ¿Voleu una pista? Aneu al seu poble natal, Lupiac...

7. Auch i la seva catedral

7. Auch i la seva catedralLa capital històrica de la Gascunya i del Gers és una d’aquestes ciutats mitjanes que es deixen visitar amb humilitat, bellesa i art. No en va té la certificació Pays d’Art et d’Histoire. El riu Gers la divideix. A la riba dreta la Ciutat Alta, medieval, amb els seus carrers estrets i les siluetes de la torre d’Armagnac i la catedral, que és patrimoni de la humanitat en el títol dels camins de Santiago. No us perdeu el Museu de les Amèriques, la segona col·lecció d’art precolombí de França, situat a l’antic convent dels Jacobins. https://www.ameriques-auch.fr/

8. Patrimoni

8. PatrimoniLa catedral de Santa Maria no és l’únic lloc classificat per la Unesco. Hi ha unes altres dues joies del patrimoni de la humanitat. La col·legiata de Saint-Pierre de la Romieu, amb la seva única nau, dues torres i el claustre, va ser fundada al segle XIV i es troba en una cruïlla dels camins de Santiago. Per la seva banda, el pont de Lartigue, a prop de Larressingle és una de les últimes obres civils del romànic. Data dels segles XII – XIII i es va construir per facilitar el pas de pelegrins. 

9. Les vinyes

Notícies relacionades

9. Les vinyesL’art de viure es desenvolupa per tot el territori, però especialment a la vora de les seves vinyes, que ofereixen interessants itineraris de senderisme combinats amb visites dels cellers. I molts vins diferents per a cada moment del dia. Per a l’aperitiu, el Floc de Gascogne; per als dinars el Madiran, Saint Mont o Côtes de Gascogne i, per descomptat, el nostre armanyac acompanya les sobretaules i vetllades.

10. Gastronomia variada

10. Gastronomia variadaTot i que la volateria és el signe d’identitat de la cuina del Gers, no s’han d’oblidar altres productes reconeguts, com el porc negre de Bigorre, l’all blanc de Lomagne, el meló de Lectoure i el típic pastís gascó, a base de pomes... i ¡armanyac, per descomptat!