TURISME DE PROXIMITAT

Les activitats a l'aire lliure a Catalunya no s'aturen a la tardor

Ja sigui a cop de pedal o a través d'activitats ecoturístiques, durant tot l'any el territori català sorprèn amb activitats

Hi ha una multitud de plans turístics per conèixer de prop els paratges naturals i urbans catalans

Ruta ciclista a la Vall de Boí.

Ruta ciclista a la Vall de Boí. / Inmedia Solutions SL

2
Es llegeix en minuts
Anna Solà

Amb l’arribada del mes de setembre, s’acosta el moment de tornar a la rutina i buscar encaixar en la nova normalitat. No obstant, gràcies a les temperatures suaus del clima mediterrani, l’arribada de la tardor no significa renunciar a l’oci a l’aire lliure, ja que el territori català ofereix una multitud de plans durant tot l’any que val la pena aprofitar. 

Durant aquest estiu, Catalunya s’ha erigit com una destinació segura, preparada amb les mesures higienicosanitàries que exigeix la situació actual i adaptada per garantir el benestar dels visitants que passegen per les seves ciutats, pobles i paratges naturals. Per recórrer-los, una bona opció és optar pel cicloturisme, una activitat a l’aire lliure segura, que evita les aglomeracions i que permet mantenir les distàncies sense problemes. A més, és una manera de moure’s per la natura sense barreres i sense contaminació. 

A cop de pedal

Des del Pirineu fins al litoral, els espais naturals catalans –molts d’aquests protegits per les seves característiques singulars–, ofereixen fins a 6.000 quilòmetres de carreteres principals, secundàries i camins per descobrir la geografia catalana. És una activitat sostenible que permet conèixer de prop el patrimoni natural i cultural i la gastronomia. El ventall de rutes que s’ofereixen són múltiples: per completar en un o diferents dies, amb etapes itinerants o des d’un camp base, també amb diferents nivells en funció de l’edat i l’experiència a sobre de les dues rodes. 

Entre altres espais, a través d’aquestes activitats es poden descobrir els ports de muntanya de la Vall d’Aran o el Parc Natural del Cadí-Moixeró, els parcs naturals de Montserrat i el Massís del Montseny, així com el Parc del Montnegre i el Corredor i disfrutar de les vies verdes a la Costa Brava, les Terres de l’Ebre i les Terres de Lleida. A més, existeixen allotjaments especialment adaptats per al cicloturisme.

Activitats ecoturístiques

La singularitat de la geografia catalana permet que el 30% del territori estigui protegit. Gràcies a això, es pot disfrutar plenament de paratges naturals on prioritza la conservació de la fauna i la flora. La millor manera d’acostar-se a aquests espais és a través de les activitats ecoturístiques: donen a conèixer els paisatges i les espècies que els habiten amb un guia, fomentant el respecte envers l’entorn, el patrimoni natural i cultural. Així mateix, de la mateixa forma que el cicloturisme, és una activitat que evita les aglomeracions i permet mantenir les distàncies de seguretat fàcilment.

Activitat guiada d’observació d’estrelles al centre MónNatura Pirineus a Son / Agència catalana de turisme

Notícies relacionades

La llista d’imprescindibles de l’ecoturisme inclou l’ecocaiac, una ruta pels espais marins protegits del Mediterrani a la Costa Brava o a les Terres de l’Ebre; l’observació d’aus al Parc Natural del Delta de l’Ebre o els Aiguamolls de l’Empordà; els banys de bosc per reconnectar amb la natura i el silenci; l’observació de fauna, ja sigui al mar o a la muntanya; les rutes senderistes temàtiques entre els volcans de la Garrotxa o les vinyes del Penedès; l’observació de les estrelles al cel nocturn als paratges naturals; i els geoparcs Orígens i de la Catalunya Central, de gran rellevància geològica, així com la costa rocosa del Parc Natural del Cap de Creus.

Més informació a: estucasa.catalunya.com