REACTIVAR L'ECONOMIA

A la recerca de l'equilibri perfecte per reactivar el sector turístic

No fa falta un estudi massa complex per definir quin ha sigut l'impacte del coronavirus sobre el sector del turisme a Espanya: una caiguda total

santander

santander / RICARD CUGAT

4
Es llegeix en minuts
Eduard Palomares

Si el maig del 2019 es van rebre prop de 7,9 milions de turistes, segons les dades de l’Institut Nacional d’Estadística, aquest any la xifra és un aclaparador zero. I si llavors els visitants van generar una despesa de gairebé 8.200 milions d’euros, en el període actual la quantitat torna a ser de nou zero. Amb l’estiu a les portes, és evident que el país necessita reactivar la indústria turística per evitar una crisi econòmica encara més gran i, alhora, mantenir les mesures de prevenció necessàries per evitar un nou rebrot de la pandèmia. La qüestió clau és: ¿com s’aconsegueix mantenir aquest equilibri?

Les peticions al Govern central d’un sector tan divers com el del turisme es podrien resumir en dos conceptes: claredat (en els protocols, les normatives i els requisits per a l’arribada de turistes) i flexibilitat (per obrir establiments d’acord amb l’aforament i allargar els ertos fins que sigui necessari). L’obertura del trànsit entre comunitats està fixada per a finals de juny i la de viatgers internacionals, per a l’1 de juliol. Malgrat això, moltes cadenes hoteleres ja han anunciat que preveuen que l’aforament se situï entre el 25% i el 50%. I entitats com el World Travel & Tourism Council calculen que no es recuperaran els números anteriors a l’arribada del coronavirus fins al 2022.

Reobrir el flux de visitants

Mentrestant, passar a l’acció és fonamental i més si es té en compte que el sector turístic suposa el 12,3% del PIB espanyol i representa el 12,7% de l’ocupació de tot el país. Per això, la CEOE considera necessari trepitjar l’accelerador i reobrir el flux de visitants abans de la data fixada, per no perdre el tren davant de països de l’entorn, com Portugal, Itàlia o Grècia, que començaran la reactivació a partir del 15 de juny –amb restriccions– i que ja estan començant a utilitzar l’etiqueta ‘Covid-free’. No obstant, no s’ha d’oblidar que és necessari definir protocols de prevenció i línies d’entrada i sortida segures, ja que un nou confinament sí que suposaria l’estocada definitiva no només per al turisme, sinó també per al conjunt de l’economia espanyola.

Per això, fixar estàndards clars s’erigeix com una mesura primordial. «Els protocols han de ser al més globals possibles, i per això la indústria i els governs han de treballar perquè tots els procediments siguin iguals, reconeguts a tot arreu», va assenyalar Federico J. González Tejera, president i CEO de Radisson Hotel Group, en una trobada digital organitzada per l’Associació Espanyola de Directius. «S’ha d’aconseguir que els governs recolzin el sector i treballin entre si per aconseguir una reobertura coordinada i amb una implantació de protocols estàndard per recuperar la confiança del viatger», va afegir Gloria Guevara, presidenta i CEO del World Travel & Tourism Council, en la mateixa trobada.

Per la seva banda, un total de 50 associacions provincials d’hostaleria, amb el recolzament de la patronal Hostaleria d’Espanya, han entregat aquesta setmana al Govern un manifest amb les seves diferents reivindicacions. A més de la reclamació genèrica d’«una claredat i transparència més grans per planificar la reobertura del sector», també sol·liciten un pla estratègic de rellançament i reconversió sectorial, el disseny de campanyes de promoció per a la reactivació del turisme i la difusió de missatges que traslladin confiança als consumidors sobre la seguretat dels establiments.

Recolzar el sector

En aquest sentit i amb l’objectiu d’ajudar que aquests negocis puguin fer front a problemes com la falta de caixa, les pèrdues després de diversos mesos sense facturar o la presa de decisions sobre quan i com obrir els seus locals, Banco Santander ha reforçat la seva aposta pel sector Horeca (Hotels, Restaurants i Cafeteries), amb una oferta de productes i serveis especialment dissenyada per a ells i amb un equip de gestors especialistes en aquest segment.

Ara més que mai, el banc vol recolzar aquest sector en la seva digitalització, amb solucions com PayGold, que permet cobrar al client per telèfon sense necessitat de les dades de la targeta, o el TPV, amb funcionalitats específiques, per al servei de barra, en taula o amb el ‘software’ de gestió inclòs. A més, l’entitat també posa a disposició dels clients del sector de la restauració tota mena de solucions de finançament, tant a curt com a llarg termini, per adquirir l’aprovisionament que necessiten per reobrir, i eines com ara Pagament Àgil, que permet gestionar el pagament als proveïdors de forma fàcil i adaptada a cada negoci.

Replantejar el model turístic

Notícies relacionades

Una altra de les peticions del sector és la de «fixar la distància de seguretat com a criteri per determinar l’aforament dels establiments, una cosa que s’ha fet a tots els països europeus excepte a Espanya i Portugal, on s’han establert aforaments». I en termes econòmics, el sector hoteler i turístic reclama a l’Executiu des de fa setmanes la creació d’una taula negociadora per definir la flexibilització dels ertos, tenint en compte la lenta recuperació que experimentaran els seus negocis i l’obertura parcial de molts, així com ajuts en forma de microcrèdits i exempcions fiscals.

Unes mesures necessàries de manera immediata, que també s’haurien de combinar amb una reflexió més pausada sobre quin ha de ser el model turístic espanyol en els pròxims anys i si és sostenible que ocupi una part tan important de l’economia espanyola. Això sí, la vista està fixada ara a salvar de la millor manera possible l’estrany estiu del 2020.

Les illes marquen el pas

Les illes més petites d’Espanya seran les que marquin el pas en la reobertura turística, tant per la importància que aquest sector té en la seva economia com pel fet que són les més avançades en la desescalada. A l’entrar a la fase 3, La Gomera, El Hierro, La Graciosa (Canàries) i Formentera (Balears) actuaran de facto com un laboratori de proves que pot servir d’exemple per a la resta del país.