LLEURE I CULTURA

Polanski, cine brasiler, jueu i del món àrab, a més de musicals, aquest setembre a la Filmoteca

La Filmoteca de la capital catalana proposa als aficionats al bon cine una tardor carregada de novetats

musicals-la-la-land-1

musicals-la-la-land-1

3
Es llegeix en minuts
ELPERIÓDICO

El nou curs de la Filmoteca de Catalunya arrenca aquest setembre amb una programació interessant i diversa, que té com a objectiu la difusió de la cultura cinematogràfica. Un director de trajectòria tan destacada com Roman Polanski, cinematografies poc conegudes entre nosaltres com la brasilera, la libanesa o la dels Emirats Àrabs i el Festival de Cinema Jueu de Barcelona són alguns dels punts d’interès que ofereix el programa.

Retrospectiva Polanski

Si l’estiu ha portat a la Filmoteca el rigor i la mirada honesta –que encara mostra l’exposició Empremtes de la memòria, fins al 29 de setembre– del director polonès Krzysztof Kieślowski, la nova temporada s’obre amb un altre cineasta originari d’aquell país i de trajectòria molt diferent.

Roman Polanski, un clàssic modern ofereix una àmplia retrospectiva del director de ‘Repulsió’, ‘La llavor del diable’ i ‘El pianista’, una trajectòria ben eclèctica que es va assentar a Hollywood, fins que problemes legals el van obligar a retornar a Europa per seguir la seva carrera. Una obra vigent –ha presentat a Venècia el seu últim film, J’accuse, sobre el cas Dreyfus– i amb una destacada aliada els últims temps: la seva dona i musa Emmanuelle Seigner.

Festival de Cinema Jueu de Barcelona

La 21a edició del Festival de Cinema Jueu de Barcelona, un clàssic de setembre en la programació de la Filmoteca, dedica una retrospectiva a la documentalista austríaca Ruth Beckermann, descendent de supervivents de l’Holocaust i experta en lluites socials, migracions i memòria històrica del nazisme que acudirà la Filmoteca per presentar l’esdeveniment.

La cita també inclou l’homenatge a Marceline Loridan Ivens, desapareguda el setembre passat, amb la projecció de La petite prairie aux Bouleaux, protagonitzada per Anouk Aimée i basada en els recorreguts de la cineasta pels camps d’extermini.

De Beirut als Emirats Àrabs

La capital libanesa és la ciutat convidada durant laFesta Major de la Mercè, i la Filmoteca acull el petit cicle paral·lel Beirut a Barcelona del 17 al 29. Es podran veure sis obres d’alguns dels principals creadors d’una ciutat marcada per la guerra que, no obstant, és un dels epicentres cinematogràfics del món àrab.

Un dels films seleccionats és la primera producció libanesa més nominada a l’Oscar, Qadi raqm 23 (L’insult), 2018. I una altra cinematografia de l’Orient Mitjà que vol destacar és la dels Emirats Àrabs Units. Tres títols recents amb producció ambiciosa i desig de transcendir fronteres oferiran Un tast d’Emirats.

Novocine

L’edició número dotze de la mostra de cine brasiler recent Novocine porta a Barcelona cinc títols inèdits realitzats per cineastes desconeguts aquí, però amb una carrera reconeguda al seu país d’origen. Un panorama de les últimes produccions més populars i premiades que inclou, entre d’altres, la candidata brasilera a l’Oscar del 2018, Bingo: O Rei das Manhas, de Daniel Rezende.

Musicals per a tots els gustos

El cicle Musicals, tal com sonenMusicalstal com sonen ha portat a la Filmoteca, durant tot l’estiu, una selecció àmplia i diversa d’aquest gènere tan popular. Fins i tot el 12 de setembre encara hi ha l’oportunitat de disfrutar de clàssics de Hollywood com araCarousel; films renovadors com Sweet Charity, de Bob Fosse; obres que han donat un nou ànim al gènere, com la recent La La Land, o el musical més longeu de Broadway i el West End portat a la pantalla, Les Misérables.

Homenatges

Notícies relacionades

Dues figures recentment desaparegudes tindran el seu record en la programació de setembre a la Filmoteca: l’actriu Analía Gadé, amb el film de Fernando Fernán-Gómez La vida por delante, i el director suís Claude Goretta, amb La dentellière (La puntaire).

Ja a l’octubre, el record serà per a l’actor Rutger Hauer, amb Blade runner, un més que també portarà a la Filmoteca el millor del cine alemany actual i cine i dansa amb el festival Choreoscope.