MOTOR

El Ford Mustang, un cotxe de pel·lícula

La celebració de Go Faster, una activitat de conducció extrema de la firma, rememora les grans actuacions del mític model

Ha passat per les mans de Steve McQueen, Sean Connery i Robert de Niro, però també apareix en pel·lícules més recents

mustang

mustang

4
Es llegeix en minuts
Eduard Palomares

No hi ha bona pel·lícula d’acció sense una persecució automobilística com Déu mana, en què la velocitat de vertigen es combina amb piruetes increïbles i una absoluta perícia al volant del protagonista. Un element imprescindible que mai caduca, i que continua aconseguint que l’espectador faci un salt de la butaca a cada derrapada impossible. En el setè art ens ha deixat grans escenes sobre l’asfalt i, en moltes hi està involucrat un dels cotxes que millor queden en la gran pantalla: un Ford Mustang.  

Ara, Ford ofereix l’oportunitat de posar-se a la pelld’actors mítics de la història del cine gràcies a la celebració de Go Faster, una nova experiència de conducció extrema que se celebra a Barcelona fins al 28 d’octubre que ve. Serà posar-se als comandaments d’unFiesta ST, un Focus RS i, per descomptat, un Mustang, i passar a convertir-se en el protagonista de ‘Wheels’, una trama hollywoodiana en què serà necessari convertir-se en el conductor més formidable i esmunyedís de la ciutat.

Una sessió de quatre hores en les quals s’aprendran acrobàcies de pel·lícula i es conduirà contrarellotge, amb l’enemic trepitjant els talons. Ara bé, qualsevol bon actor té els seus referents, així que no estaria malament que els participants en Go Faster decidissin a qui es volen assemblar. Aquí teniu una dosi d’inspiració de la mà de cinc grans actors que han compartit protagonisme amb un Ford Mustang (i han sabut mantenir el tipus).

L’estil de Steve McQueen

Molts actors recorren a dobles per a les escenes d’acció, però McQueen va dir que ni parlar-ne; les persecucions de cotxes previstes en el guió de ‘Bullitt’ (1968) les rodaria ell mateix. I el resultat va ser una de les persecucions més famoses del cine del segle XX, amb el valor afegit que el 1968 no hi havia ni una desena part dels efectes especials dels quals es disposen actualment. El detectiu privat Frank Bullitt persegueix pels costeruts carrers de San Francisco dos assassins a sou a bord d’un Ford Mustang GT-390 de color verd ampolla que ja ha passat a la història. Per cert, en la passada edició del Saló de Detroit va aparèixer un dels dos models originals que es van utilitzar en el rodatge (l’altre va acabar destrossat al desballestador).

L’elegància de Sean Connery

És cert que el cotxe preferit de 007 sol ser un Aston Martin, però en ‘Diamants per a l’eternitat’ (1971), Connery condueix un Ford Mustang Match 1 per Las Vegas, i el treu el màxim partit possible. James Bond condueix tranquil·lament sota els llums de neó dels casinos, fins que la policia li crida l’alto. Llavors comença una persecució que inclou derrapades, canvis de sentit, salts i la pirueta definitiva que li permet escapar-se: una maniobra a dues rodes amb què es cola per un estret carreró. I tot això sense que se li desajusti la corbata en cap moment. Abans ja havien aparegut dos Mustang convertibles en la filmografia Bond, però conduïts per dues noies Bond: Tilly Masterson (‘Goldfinger’) i Fiona Volpe (‘Operació Tro’)

La intensitat de Robert de Niro

La col·laboració entre Martin Scorsese i Robert de Niro ha ofert grans moments, però pocs de tan pertorbadors com el de ‘El cabo del miedo’ (1991), ‘remake’ de la pel·lícula homònima de 1962. De Niro condueix un Ford Mustang convertible del 1965 vermell amb tapisseria blanca, amb el qual es dedica a assetjar l’advocat interpretat per Nick Nolte, que responsabilitza de la seva condemna. No hi ha persecucions ni escenes d’acció, però l’actuació de l’actor novaiorquès posa els pèls de punta, amb el seu ja mític crit d’“advocat”. I tot mentre condueix tranquil·lament el seu Mustang amb la capota baixada i la seva camisa hawaiana.

Un Ford Mustang GT actual.

L’heroisme de Will Smith

Notícies relacionades

Els Mustang no només queden bé a les pel·lícules clàssiques, sinó que també són molt útils en escenaris postapocalíptics. I si no que l’hi diguin a Will Smith a ‘Soy leyenda’ (2007). Interpreta un científic que ha aconseguit salvar-se d’una plaga que transforma els humans en mutants amb set de sang. A bord d’un Ford Mustang Shelby GT 500 vermell amb franja central blanca recorre Nova York a la recerca de supervivents, alhora que treballa per buscar una cura a la malaltia. La part bona de passejar-se per una ciutat deserta és que el rugit del motor del Mustang se sent a la perfecció i es converteix en la millor banda sonora possible.

La classe de Ryan Gosling

Pocs actors de l’actualitat transmeten una elegància tan clàssica com Ryan Gosling, tal com ha demostrat àmpliament en pel·lícules com ‘La La Land’. Abans de tocar el piano, l’actor canadenc va haver d’interpretar un conductor professional a ‘Drive’, que es veu implicat en una fuga que el toca d’una manera més personal. En tot cas, un pilot com ell ha de conduir un cotxe a l’altura, i l’elecció és un Ford Mustang GT 5.0 negre, que torna a sonar com els àngels en les escenes de persecució. En una, ha de mostrar fins i tot la seva potència marxa enrere, abans de clavar el fre de mà per escapar-se definitivament.