Vuit consells per reduir l’exposició al microplàstic
Segons constaten cada vegada més estudis, els microplàstics ja es troben per tot arreu. Tot i així, hi ha petits gestos diaris que podem fer per aconseguir minimitzar el nostre contacte amb aquests residus.
Esquivar del tot la nostra exposició a aquests minúsculs fragments de material és actualment una tasca impossible, però hàbits com canviar de tàper i passar a utilitzar recipients d’altres materials com el vidre, evitar reutilitzar ampolles de plàstic o afegir un filtre a la rentadora poden contribuir a reduir-la.
Evita l’exposició directa.
El primer consell és sempre el més bàsic però no per això menys important. ¿Sabies que productes com la purpurina sintètica o alguns gels exfoliants són, essencialment, conglomerats de microplàstics? Fa ja uns mesos, la Unió Europea en va prohibir la venda però els comerciants encara tenen uns anys de marge per comercialitzar aquests productes. Per això mateix, si vols minimitzar l’exposició a microplàstics millor que evitis des de ja l’ús d’aquests productes i busquis alternatives més sostenibles.
Escull aliments menys processats.
Un altre consell bàsic però extremadament útil és el d’apostar per aliments que siguin com menys processats millor. Un recent estudi de la Universitat de Toronto va analitzar una vintena de productes alimentaris de gran consum per rastrejar la presència de microplàstics en cada un d’aquests. Les anàlisis van revelar que els aliments més processats i envasats, com els nuggets de pollastre, només per posar-ne un exemple, també eren els que contenien més microplàstics. Així mateix, es va veure que els productes que es venien embolicats en diverses capes de plàstic tenien més restes d’aquests materials que els dispensats a granel o embolicats en un altre tipus de materials.
Canvia el teu tàper per un de vidre.
Una gran part dels microplàstics que entren al nostre organisme ho fan a través del menjar que ingerim. Per això mateix, a banda d’apostar per aliments naturals, també es recomana tant evitar els productes envasats com emmagatzemar els menjars en tàpers de plàstic. Una bona alternativa per transportar aliments són els tàpers de vidre i, en el cas de líquid, els recipients d’acer inoxidable.
No exposis envasos plàstics a la calor.
Si no tens cap altra alternativa que prendre menjar precuinat o portar un tàper de plàstic a la feina, s’aconsella evitar l’exposició d’envasos a fonts de calor com, per exemple, el microones. Això es deu al fet que les altes temperatures acceleren la descomposició del plàstic i produeixen l’alliberament de certes substàncies als aliments. ¿Solució? Escalfar el menjar en un plat de ceràmica o de vidre. En aquesta mateixa línia, el tecnòleg d’aliments Mario Sánchez també demana no reutilitzar els recipients plàstics on s’emboliquen les pizzes precuinades per tornar a col·locar el producte una vegada calenta.
No reutilitzis ampolles de plàstic.
Totes les ampolles de plàstic en el mercat adverteixen a la seva etiqueta que són productes d’un sol ús i que no convé reutilitzar-les. Tot i així, són molts els que acostumen a omplir una vegada i una altra aquests envasos per donar-los una segona vida. Aquesta pràctica no és recomanable, ja que el plàstic de les ampolles es degrada amb el temps i pot desprendre minúsculs fragments de material al líquid. Millor apostar per ampolles de vidre o d’acer inoxidable.
Atenció amb el teu parament de cuina.
En el dia d’avui el plàstic ja és present a gairebé totes les cuines del món, ja sigui en forma de taula de tallar o de parament de cuina. En aquest cas, tot i que és difícil evitar-ne l’ús, s’aconsella tenir especial cura amb l’estat d’aquestes eines i canviar-les de seguida que es detecti que s’estan deteriorant en excés. ¿Alguna vegada has vist una cullera per remoure el sofregit que cau a trossos o una taula de tallar plena d’incisions profundes? Doncs bé, millor tirar-los per evitar ingerir el plàstic que desprenen.
Revisa el teu armari .
Gran part de la roba que es comercialitza avui dia està composta, en més o menys percentatge, per fibres sintètiques que amb el temps s’acaben degradant i donant lloc a una gran quantitat de microplàstics. Per minimitzar l’impacte d’aquest fenomen, la investigadora Ethel Eljarrat aconsella "fer un consum més conscient de roba" que passi per "comprar menys" i "per reduir el consum de fibres sintètiques".
Notícies relacionadesRentadores amb consciència.
Són molts els estudis que assenyalen les rentadores de les nostres llars com una de les principals fonts del mar de microplàstics que, després, acaba al medi natural i als oceans del planeta. Sobretot perquè, com assenyalàvem en el punt anterior, gran part de la nostra roba conté fibres sintètiques. En aquest cas, es recomana reduir el nombre de rentadores (que no rentar menys) amb pràctiques com, per exemple, rentar només a càrrega completa. També hi ha qui recomana instal·lar filtres específics per a microplàstics a les rentadores tot i que, per ara, encara no se n’ha demostrat del tot l’eficàcia.
- Morad torna als blocs de la Florida al guanyar el cas del ‘desterrament’
- Illa manté en el seu Govern més de 60 alts càrrecs de l’etapa Aragonès
- Europa es prepara per a la primera missió de defensa interplanetària
- Els Castellers de Vilafranca revaliden el títol a Tarragona
- Crim atroç d’un jove de 15 anys a Marsella pel narcotràfic
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Arrest Un detingut per agredir tres persones, una d'elles una nena d'un any, a Montjuïc
- Calendari laboral Aquest és el pròxim dia festiu que viurà Catalunya
- Avançar el rellotge Tot sobre el canvi d’hora d’octubre de 2022 a Espanya: així entrem en l’horari d’hivern
- La Damm rejoveneix als 70 amb la nova ciutat esportiva