Investigació en ratolins

Descoberta una proteïna que si es bloqueja podria frenar l’envelliment de la pell

Descoberta una proteïna que si es bloqueja podria frenar l’envelliment de la pell

IRB Barcelona

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Aturar l’envelliment és un dels grans desafiaments de la ciència. En aquest difícil camí, un equip de l’Institut d’Investigació Biomèdica (IRB Barcelona), en col·laboració amb el Centre Nacional d’Anàlisi Genòmica (CNAG), ha descobert una proteïna, denominada IL-17, que exerceix un paper central en el procés d’envelliment de la pell i que si es bloqueja, podria paralitzar-lo.

El treball ha sigut publicat a la revista ‘Nature Aging’, en un article on es descriuen els canvis que experimenten els diferents tipus de cèl·lules amb l’envelliment i identifica com algunes cèl·lules immunes de la pell presenten nivells elevats d’IL-17. Aquesta conclusió s’ha portat a terme a través d’un cultiu cel·lular en ratolins, que ha permès als investigadors «aprofundir en la complexitat dels tipus de cèl·lules i els estats que formen la pell i com aquests canvien durant la vida».

«No només trobem diferències en la composició de la pell envellida, sinó també canvis en els estats d’activitat de les cèl·lules. Particularment les cèl·lules immunitàries van mostrar perfils específics relacionats amb l’edat, que vam poder identificar analitzant milers de cèl·lules individuals alhora», explica un dels autors, el doctor Holger Heyn, cap del laboratori de Single Cell Genomic del CNAG.

El bloqueig

Al seu torn, els investigadors han descobert que «si es bloqueja la proteïna IL-17 s’alenteix l’aparició de diverses deficiències associades a la pell envellida, fet que obre noves possibilitats per tractar-ne alguns dels símptomes o facilitar la recuperació de la pell després d’una cirurgia», segons indica el doctor Aznar Benitah, investigador ICREA i cap del laboratori de cèl·lules mare i càncer de l’IRB Barcelona.

El problema és que aquesta proteïna no es pot bloquejar de forma permanent, per aturar l’envelliment, ja que és essencial per a funcions vitals de l’organisme, com la defensa davant microbis o la curació de ferides. Però sí que es podria inhibir de forma temporal, per exemple, com indica l’especialista, per millorar la recuperació d’una ferida després d’una cirurgia.

La inflamació

Notícies relacionades

Investigacions anteriors ja havien descrit que la proteïna IL-17 està relacionada amb algunes malalties cutànies autoimmunes, com la psoriasi, i hi ha tractaments que precisament bloquegen aquesta proteïna. Amb aquesta base, l’equip científic ha estudiat la resposta al tractament bloquejant en diversos aspectes de l’envelliment de la pell, com la pèrdua d’aigua, la cicatrització o marcadors genètics, processos que milloren després del bloqueig.

Així mateix, els investigadors han descobert que l’envelliment està associat a una situació d’inflamació lleu però persistent, caracteritzada per l’augment significatiu d’aquesta proteïna, que provoca un deteriorament a la pell. En el futur, l’equip investigador se centrarà a aclarir quins processos de l’envelliment es relacionen amb els estats inflamatoris de la pell i com es vinculen amb l’IL-17. Així mateix, buscarà si la proteïna juga algun paper en el deteriorament d’altres teixits i òrgans