Assetjament a les aules

El consell d’Educació a un jove que va intentar suïcidar-se després de patir ‘bullying’: que canviï de centre

  • La unitat especialitzada Usav ha trigat tres setmanes a posar-se en contacte amb el jove

  • El Ministeri d’Igualtat respon per carta al noi afectat: «Ho lamentem profundament»

A1-167327980.jpg

A1-167327980.jpg / ZOWY VOETEN

3
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Conselleria d’Educació, en concret la Unitat de Suport a l’Alumnat Víctima de Violència (Usav), ha trigat tres setmanes a posar-se en contacte amb Joel Coves, un estudiant que va intentar suïcidar-se a l’institut Joan Brossa de Barcelona, on cursa un grau d’FP, angoixat pel ‘bullying’ per part de companys de classe. El departament era conscient d’aquest cas des del moment en què el jove va mirar de treure’s la vida, ja que ell mateix els va enviar un escrit des de l’hospital explicant la seva situació. La resposta del sistema educatiu va arribar l’endemà que EL PERIÓDICO es posés en contacte amb Educació per interessar-se pel cas.

Concretament, la resposta d’Educació va arribar aquest dimecres, 22 de març, el dia després que aquest diari es posés en contacte amb el departament. Coves va rebre un correu electrònic de la Usav on li proposaven una cita per parlar telefònicament. «Si no és per EL PERIÓDICO, haurien passat de tot», lamenta Coves.

Aquesta conversa entre la Usav i Coves ha sigut aquest mateix divendres. «M’han dit que poden trucar a l’institut perquè em senti més segur i m’han recomanat que em canviï de centre i que me’n vagi de Barcelona perquè fora de la ciutat es pot treballar millor», ha explicat el jove a aquest diari.

En el dia d’avui, la conselleria continua sense donar resposta a EL PERIÓDICO sobre els mecanismes que es van activar a l’institut Joan Brossa en aquest cas.

Joel Coves va intentar suïcidar-se ingerint benzodiazepines el 2 de març. Va ser traslladat a l’Hospital de Mollet (Vallès Oriental) el mateix dia dels fets. Coves relata que és víctima d’assetjament per part dels companys de la seva classe: primer el van insultar per la seva orientació sexual i després el tractaven amb menyspreu i ignorància. «Netegen la cadira quan m’aixeco», explica en una entrevista a aquest diari. Lamenta que els professors i la direcció de l’institut Joan Brossa, coneixedors de la situació, mai han intervingut en l’assumpte ni han abordat el tema degudament. «Ningú vol fer treballs amb mi i em diuen que suspendré», es queixa. Aquest va ser precisament el detonant de l’intent de suïcidi, segons el seu relat.

Ja a l’hospital, quan estava recuperant-se, Coves va enviar un correu a la Conselleria d’Educació i un altre al Ministeri d’Igualtat. És el mateix missatge, a manera de crit esquinçador, on explica el seu esgotament, la situació de ‘bullying’ que pateix i la necessitat que les institucions reaccionin. Ho va fer, explica, al conèixer el cas de les bessones de Sallent, en què una menor de 12 anys es va suïcidar i la seva germana va acabar en estat crític a l’hospital. «Això afecta molta gent», es queixa.

Disculpes del ministeri

Notícies relacionades

Qui també s’ha posat en contacte amb Coves és el Ministeri d’Igualtat. A través d’una carta, enviada el 6 de març, la directora general de Diversitat Sexual i Drets LGTBI, Boti G. Rodrigo, li demana disculpes. «Ho lamentem profundament», diu el text. Li envien una «salutació molt afectuosa» de part de la ministra Irene Montero, i afegeixen: «Et garantim que continuem treballant per erradicar situacions com la que tu, desgraciadament, t’has vist obligat a patir».

A la carta, el ministeri enumera els serveis a què el jove pot recórrer. Anomena l’Observatori Contra l’Homofòbia, al qual el jove ja va acudir però a qui el centre escolar mai va atendre. També cita el Centre LGTBI de Barcelona, el telèfon d’atenció a la conducta suïcida (024) o el telèfon d’atenció al suïcidi de l’Ajuntament de Barcelona (900.925.555). «Crec que han utilitzat una plantilla... és un copia i enganxa, ¿no? Però bé, millor això que res. Només espero que les coses canviïn d’una vegada», reclama Coves.