SANITAT PÚBLICA

Final a la vaga de metges de Madrid després de la firma de l’acord amb la conselleria

Després d’una reunió de més de cinc hores, la Conselleria de Sanitat i el comitè de vaga han firmat l’acord per a la desconvocatòria de l’atur

Final a la vaga de metges de Madrid després de la firma de l’acord amb la conselleria
4
Es llegeix en minuts

Final a la vaga de metges en l’atenció primària de Madrid que ha sotjat el Govern d’Isabel Diaz Ayuso durant els últims quatre mesos. Després d’una reunió de més de cinc hores, la Conselleria de Sanitat i el comitè de vaga han firmat l’acord per tancar l’acord de desconvocatòria de l’aturada –convocada pel sindicat mèdic AMYTS des del 21 de novembre– i millorar les condicions laborals dels metges de família i pediatres de la comunitat. «Les mesures aprovades són el mínim necessari perquè el deteriorament de l’atenció primària cessi i cessi la sagnia i metges de família i pediatres», ha assenyalat al final de la trobada la secretària general del sindicat, Ángela Hernández.

Ja aquest matí de dijous, AMYTS avançava alguns detalls del preacord verbal al qual les dues parts van arribar dimecres. Entre els aspectes que es contemplen, la limitació de les agendes per frenar la sobrecàrrega assistencial, un complement fix de 450 euros mensuals a tots els metges de família i pediatres o un plus de 300 euros mensuals a aquells facultatius que facin tres i quatre tardes setmanals.

Millores retributives

La Conselleria de Sanitat de la Comunitat de Madrid ha informat, per la seva banda, que ha firmat l’acord per a la desconvocatòria de vaga amb un nou model d’agendes que ordena les cites dels pacients per dedicar-los més temps, així com amb millores retributives per als professionals. El nou model d’agendes, indiquen, redueix la pressió assistencial dels professionals i dona més temps al pacient en les consultes. I el segon, afegeixen, és un sistema d’incentius salarials destinats allà on l’atenció primària més ho necessita. 

Concretament, hi haurà un complement per als metges de família i pediatria de primària de 450 euros per categoria deficitària, 500 euros més per incentivar el torn de tarda fix, 300 euros més per a aquells que facin rotacions de torn matí i tarda i 50 euros per hora per a qui vulgui prolongar la seva jornada per atendre pacients. Tot això, assenyala el departament que dirigeix Ruiz Escudero, se suma al Pla de Primària, en el qual ja hem invertit 200 milions d’euros per millorar les condicions dels professionals i les infraestructures i avançar en la digitalització de la sanitat pública madrilenya

Els metges accepten

Abans, aquest mateix dimecres a la nit, els facultatius acceptaven per majoria, en una reunió telemàtica, la proposta que els ha elevat el comitè de vaga i que podria posar fi al conflicte laboral. Després d’haver sigut ratificat el «preacord verbal», en una assemblea en la qual hi va arribar a haver 800 metges connectats, els dos equips es tornaven a reunir aquest dijous per perfilar, treballar i, en cas que tot es desenvolupi segons el que està previst, valorar la firma de l’acord que posaria fi a la vaga

La conselleria era informada al voltant de la una del matí, segons fonts del Govern central, de la decisió dels metges, i des del comitè de vaga han explicat que els detalls de l’acord es revelarien, en principi, una vegada que quedés segellat. Ahir mateix, la conselleria va optar també per la discreció i va decidir esperar a conèixer si els professionals de l’atenció primària acceptaven el document per donar més informació.

Cessions per les dues parts en la negociació

Tot i que no va voler avançar la lletra petita, la secretària general d’AMYTS, Ángela Hernández, sí que va avançar dimecres que en el preacord verbal es reflectien «cessions» de les dues parts i que es contempla «més pressupost del que hi havia, sense concretar encara massa més. El que han escoltat en la reunió no suposa, segons Hernández, la solució definitiva dels problemes de l’atenció primària però sí que va assenyalar que es conformen que apunti a «un canvi de rumb perquè deixi de deteriorar-se».

En les últimes setmanes el Govern i AMYTS, el sindicat convocant de la vaga, han mantingut una batalla per les dades de seguiment de la vaga. Mentre que a la Puerta del Sol van començar ja a donar per amortitzada la protesta a finals de gener, malgrat les manifestacions posteriors, assegurant que la vaga perdria força a l’arribar tot just a l’1% de seguiment, des d’AMYTS sempre han mantingut que el suport dels sanitaris ha vorejat percentatges molt alts i que la forma de comptabilitzar el seguiment ha sigut d’alguna manera tramposa per no tenir en compte factors com les vacances, les baixes o les places sense ocupar.

Més de tres mesos de vaga

Notícies relacionades

Els metges de família i pediatres de la Comunitat de Madrid van complir el 21 de febrer tres mesos de vaga indefinida. Una vaga que es va iniciar al novembre per dignificar la professió i salvar una atenció primària «molt perjudicada». Des d’aleshores, les dues parts han mantingut nombroses reunions sense arribar a un indici d’acord. «Han sigut propostes buides, sense pressupost addicional (Madrid és a la cua d’inversió en atenció primària) i sense atendre les mesures reclamades pels professionals per evitar la fugida de metges d’atenció primària», es queixen des de fa mesos.

Aquest dimecres es va fer també una reunió entre la Conselleria de Sanitat –amb la novetat de la presència del viceconseller Fernando Prados Roa– i el comitè de vaga hospitalària. Segons van informar des d’AMYTS hi va haver «acostaments per evitar futurs conflictes –si no hi ha acord, hi haurà vaga hospitalària d’un dia el 22 de març– i es va traslladar voluntat de fer una nova reunió avui o demà».