Foc forestal

Els Bombers donen per estabilitzat l’incendi de Calafell

Les 30 persones evacuades de la urbanització Mas Mel han pogut tornar a casa

Protecció Civil manté activat el pla Infocat, el pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya

3
Es llegeix en minuts
Judit Bertran
Judit Bertran

Periodista

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els Bombers de la Generalitat van aconseguir estabilitzar, aquest dimarts a la nit, l’incendi declarat a Calafell (Baix Penedès, Tarragona) i van permetre que la trentena de persones evacuades de la urbanització Mas Mel tornessin a casa.

Fins a mitjanit, el foc havia calcinat 20 hectàrees de la muntanya de l’Escarnosa, situada a la localitat del Baix Penedès, de manera discontínua. Les flames es van iniciar al carrer del Canigó i van amenaçar dues urbanitzacions del municipi, Mas Mel i Bellamar.

Els Bombers van rebre l’avís a les 17.55 d’aquest dimarts i van mantenir a la zona unes 50 dotacions terrestres i més de 70 efectius, entre els quals hi havia membres del Grup Operatiu de Suport (GROS) i del Grup d’Actuacions Forestals (GRAF). Protecció Civil manté actiu el pla Infocat, el pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya.

El foc va crear focus secundaris amb facilitat i va seguir en direcció sud-est empès pel vent mestral, present a la zona durant tot el dia. Les flames van afectar algunes tanques i jardins, però no van causar danys a les vivendes.

Els Bombers van continuar treballant durant la nit per extingir el flanc esquerre i evitar més focus secundaris que podrien potenciar-se amb el vent, la principal preocupació dels equips d’extinció.

Al principi, l’inspector de Bombers va assenyalar que al foc principal, el que va impactar a les urbanitzacions, s’hi haurien de sumar entre 5 i 10 hectàrees més d’una altra llengua de foc plena de focus secundaris, que és la que mirarien de controlar i extingir aquest dimarts a la nit. El potencial de l’incendi és d’unes 70 hectàrees, una xifra que no és la preocupació principal del cos.

«Una nit llarga»

El cap de suport dels Bombers, l’inspector Miquel López, va declarar ahir a la tarda que els esperava una «nit llarga i intensa» treballant per extingir el foc.

L’alcalde del municipi, Ramon Ferré, va explicar en declaracions a la premsa que la zona habitada en tot moment ha sigut la prioritat dels Bombers. López va alertar que treballaven en un incendi «complicat que evoluciona favorablement», però que encara «queda molta feina per fer».

També dos tècnics de l’operativa territorial de Protecció Civil de Tarragona i un tècnic dels serveis centrals es van desplaçar al lloc del foc per ajudar en tasques logístiques de l’incendi i per atendre, si fes falta, la població afectada. La Creu Roja també va ser a la zona el centre mòbil d’operacions, junt amb diverses dotacions dels Mossos d’Esquadra, dels Agents Rurals, la Policia Local de Calafell i tres ambulàncies del SEM. Així mateix, el pavelló poliesportiu municipal es va habilitar per acollir els afectats que ho necessitessin.

Tercer incendi del dia

Notícies relacionades

Aquest incendi de Calafell és el tercer que es declara a Tarragona aquest dimarts, i s’afegeix al del Perelló (Baix Ebre) que ha cremat 0,5 hectàrees, i el de la Selva del Camp (Baix Camp) que ha cremat més de 19 hectàrees.

Catalunya manté el pla Alfa per risc d’incendi forestal a gran part de Catalunya, on únicament les comarques del Pla d’Urgell, Pallars Sobirà, Alta Ribagorça i Vall d’Aran no tenen restriccions. El sud i interior català es troba en nivell 2 (alt/molt alt), en què es prohibeix o hi ha restriccions per a certes activitats susceptibles de provocar incendis forestals, com encendre un foc, fer activitats esportives, de treballs forestals, agrícoles i l’ús de barbacoes a les àrees existents. Així mateix també es pot restringir l’accés a les muntanyes.