La xacra de l’assetjament escolar

Xiulada a Sallent contra l’institut on estudiaven els bessons

  • La portaveu de la família assenyala que les disculpes del Govern arriben tard i demana dimissions al centre

Xiulada a Sallent contra l’institut on estudiaven els bessons

Mireia Arso

3
Es llegeix en minuts

Al voltant d’un centenar de persones s’han manifestat a Sallent (Bages) aquest dimarts, quan es compleix una setmana que dos germans de 12 anys van saltar d’un tercer pis. Els manifestants han protestat per l’assetjament que patia l’ Alana, el menor trans que va morir i que havia manifestat voler ser identificat com a Iván.

La concentració ha començat a les 15.30 hores davant la casa de la família dels menors, al carrer de l’Estació, on van passar els fets. Minuts abans ja hi havien arribat familiars i amics de l’Alana/Iván i la Leila per participar en aquest homenatge, que ha començat amb un emotiu minut de silenci.

Després d’encendre algunes espelmes al memorial de record, els manifestants han marxat cap a l’institut Llobregat, on els dos germans cursaven primer d’ESO. El recorregut, d’uns 300 metres, s’ha efectuat en silenci fins que, just a la porta del centre, han arrencat en aplaudiments en record de l’Iván i en suport a la seva germana Leila, que es troba hospitalitzada en estat greu. Finalment, hi ha hagut una gran xiulada en contra del centre educatiu per criticar la gestió que van realitzar davant la situació per la qual passava l’Iván. La família ha mantingut des del primer moment que els bessons patien ‘bullying’ a l’institut pel seu origen argentí i pel desig de l’Alana/Iván de ser tractada com un noi.

La manifestació s’ha convocat sota el lema ‘Avui cridem perquè no callarem més’. De fet, algunes famílies i alguns estudiants han assegurat que l’institut havia prohibit als alumnes parlar amb la premsa del tema i que fins i tot s’haurien arribat a requisar telèfons mòbils.

Carmen Cabestany, presidenta de l’Associació contra l’Assetjament Escolar (NACE), ha exercit de portaveu de la família i ha lamentat els fets. Sobre la situació del centre educatiu, Cabestany ha assenyalat que segurament va fallar la sensibilitat i la consciència sobre la gravetat de la situació que patien els dos germans i que, en aquest sentit, es va actuar malament. «Em diuen que els alumnes eren freqüentment castigats durant sis hores a la ‘nevera’ –una aula sense calefacció– per haver-se defensat», ha apuntat Cabestany abans d’apuntar que d’aquesta manera «es castigava les víctimes i no els agressors». Per aquesta raó creu que hi hauria d’haver dimissions a l’institut.

Cabestany també ha considerat que les disculpes de la Generalitat han arribat tard i ha criticat que el Departament d’Educació no apliqui el decàleg creat per NACE per combatre l’assetjament escolar, una xacra que persisteix en molts centres. En aquest sentit, ha ofert formació gratuïta a l’institut tant per professors com per familiars i alumnes. Així mateix, ha reclamat dades sobre la realitat del ‘bullying’ als centres educatius.

Notícies relacionades

Els assistents a l’acte també han penjat cartells a l’entrada del centre reclamant justícia i criticant la gestió de la direcció. Una exalumna ha assegurat que a l’institut es produeixen situacions d’assetjament i ha denunciat que el professorat no actua correctament. «Em feien ‘bullying’ i l’institut no va fer res. És una vergonya d’institut», ha explicat la Laia, que explica que ha decidit manifestar-se «pels que ja no poden explicar-ho».

Una alumna actual del centre ha explicat que l’Iván i la seva germana patien assetjament per part d’alguns companys. «Se’n reien perquè són argentins, els imitaven l’accent», ha apuntat, i ha afegit que recentment també es reien de l’Iván per la seva voluntat de canviar de gènere. A més, ha ratificat que l’Iván havia estat a la ‘nevera’, una classe que els alumnes anomenen així perquè és més freda, en diverses ocasions. Aquesta estudiant afirma que l’institut sí que havia pres mesures per intentar ajudar-la.