Sentència

Un tribunal condemna l’Administració a indemnitzar una mare per «la retirada injustificada» de la tutela de les seves filles

  • El Govern de Castella i Lleó haurà de compensar la dona amb 150.000 euros per haver-lo separat de les seves bessones «de manera precipitada i desproporcionada» després d’una discussió per l’ús que les nenes feien del mòbil

Un tribunal condemna l’Administració a indemnitzar una mare per «la retirada injustificada» de la tutela de les seves filles

Fundación Raíces

4
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

Les advocades de Fundació Raíces han aconseguit que els tribunals donin la raó a una dona búlgara resident a Espanya a qui l’administració va retirar la tutela de les seves filles adolescents després d’una acalorada discussió per l’ús del telèfon mòbil. Després d’un any separades, les menors van tornar amb la seva mare, gràcies a una sentència. Ara, sis anys després, el Tribunal Superior de Justícia de Castella i Lleó condemna la Conselleria de Família a indemnitzar amb 150.000 euros a la mare i les seves filles pel mal que els va ocasionar «la retirada injustificada» de la seva tutela. 

«Crec que la gent no és conscient de l’impacte que suposa separar i internar un menor en un centre. És un segrest, no crec que hi hagi un altre terme per definir-ho. T’arrenquen d’un ambient conegut i segur, com és la família i l’escola, i et porten a un ambient hostil i desconegut. Tot això genera estrès, por i desconcert», expliquen les bessones, que avui té 18 anys i estudien a la Universitat de Salamanca. 

La nostra legislació, a diferència de la resta d’Europa, permet que el procediment de retirada de tutela es porti a terme mitjançant un procediment administratiu que no ofereix garanties»

Lourdes Reyzábal, presidenta de Fundació Raíces

La mare, que viu a Espanya des de fa 20 anys, va donar a llum les seves filles el 2003. Quan les nenes tenien 12 anys, la dona –mare soltera– va sol·licitar l’ajuda dels serveis socials d’Àvila, on vivien, per participar en un programa d’intervenció familiar que l’ajudés a establir amb les seves filles preadolescents una «relació de parentalitat positiva».

Discussió pel mòbil

El programa consistia a rebre suport d’una orientadora familiar, que visitava la família al seu domicili. No obstant, el gener del 2016, la mare va mantenir amb una de les bessones una forta discussió per l’ús del telèfon mòbil i totes dues van acabar forcejant. Les dues germanes, per indicació de la seva mare, van relatar l’incident en una de les sessions amb els serveis socials i, sense cap intervenció més, el programa familiar va quedar interromput. Tres mesos després, sense prèvia notificació ni informació sobre el cas, treballadors socials de la conselleria i agents de la Guàrdia Civil es van personar al domicili familiar i van notificar una resolució administrativa de desemparament de les nenes. «Se les van portar, en contra de la seva voluntat, a un centre de menors a 80 quilòmetres de casa seva», explica la presidenta de Fundació Arrels, Lourdes Reyzábal.

Sense demanar aclariment

Segons la sentència del TSJ de Castella i Lleó, la Conselleria de Família va separar la mare de les filles sense demanar-los explicacions i aclariments. La fallada afegeix que «l’oportú hauria sigut tornar a reunir-se amb la mare, valorar després de la seva explicació el que havia passat i prendre les decisions oportunes amb un reforç més gran de la intervenció familiar o valorar l’interès prioritari de les menors». 

El TSJ aprecia una actuació «precipitada i desproporcionada de l’Administració» i recorda que els programes d’intervenció familiar tenen per objectiu preservar la integritat de la família evitant la separació. «Les nenes, de 12 anys, haurien d’haver sigut escoltades. És molt traumàtic separar dues nenes de la seva mare», argumenten els jutges. 

Durant l’any en què les nenes van estar tutelades per l’Administració, la mare amb prou feines va poder veure les seves filles. Només podria visitar-les una vegada al mes i durant una hora. Els tècnics de serveis socials, segons les advocades de Fundació Raíces, «es van dedicar a intentar justificar la seva actuació criminalitzant a la mare mitjançant informes que tan sols repetien mil vegades la discussió pel mòbil i intentant basar la seva decisió en apreciacions subjectives i judicis de valor sobre models de criança».

Notícies relacionades

«Aquest temps ha sigut el més dolorós de la nostra existència. La impotència i veure’t arrossegada per un sistema poderós que funciona contra tu, que no ets ningú, ha sigut com David contra Goliat. Jo pensava que l’Administració era allà per ajudar a les persones vulnerables», explica la mare.

Procediment administratiu

«Després d’un any, vam aconseguir que les nenes poguessin tornar amb la seva mare i, després de sis anys, s’ha reconegut que l’actuació de l’Administració va vulnerar els seus drets; però no puc deixar de pensar que al nostre país, milers de famílies s’enfronten a situacions semblants, perquè la nostra legislació, a diferència de la resta d’Europa, permet que el procediment de retirada de tutela es porti a terme mitjançant un procediment administratiu i no judicial, que no ofereix prou garanties ni als mateixos nens i nenes ni a les seves famílies, que veuen la seva família trencada per un mer informe dels serveis socials», remarca la presidenta de Fundació Raíces.