Segons el Ministeri de Sanitat

La mascareta només serà obligatòria en hospitals, farmàcies i residències a partir del 7 de febrer

El tapaboques deixarà d’utilitzar-se en el transport públic, en òptiques i centres d’audiometria

La mascareta només serà obligatòria en hospitals, farmàcies i residències a partir del 7 de febrer
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les mascaretes deixaran de ser obligatòries la setmana que ve, a partir del 7 de febrer, també en establiments sanitaris com òptiques o ortopèdies, a més dels transports públics, però caldrà continuar posant-se-les en centres sanitaris i sociosanitaris i a les farmàcies. En països com Alemanya, l’ús de mascaretes en el transport públic ha deixat de ser obligatori avui, transitant des de l’obligatorietat a la voluntarietat i a la responsabilitat individual de cada ciutadà.

Així ho ha traslladat als consellers la ministra de Sanitat, Carolina Darias, Carolina Darias, durant la reunió del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, que s’està celebrant aquest dijous i en què els està explicant els detalls del reial decret que portarà al Consell de Ministres dimarts. A més, Darias ha informat dels resultats dels controls realitzats per Sanitat Exterior als viatgers procedents dels vols directes de la República Popular de la Xina. S’ha fet control a un total de 1.765 viatgers i s’han detectat tres persones que han donat positiu en covid-19.

Dimarts, al Consell de Ministres

No obstant, caldrà continuar posant-se mascareta en centres de salut, hospitals, residències i altres centres sanitaris i sociosanitaris, siguin treballadors o visitants, així com en farmàcies.

La modificació de la norma que aprovarà el Govern central dimarts entrarà en vigor quan es publiqui al BOE, cosa que passarà previsiblement l’endemà.

Adeu a tres anys de pandèmia

L’adeu a l’obligatorietat del tapaboques en el transport públic és, d’alguna manera, posar el tancament final a una pandèmia de la qual ara es compleixen tres anys. Aquesta mesura és una competència estatal, de manera que les autonomies no poden ni imposar ni retirar-ne l’obligatorietat.

L’exconseller de Salut de Catalunya Josep Maria Argimon ja havia posat diverses vegades en dubte l’obligatorietat d’aquesta norma que, sobretot al metro i el bus de ciutats com Barcelona, poca gent compleix. «Tenim un decret que t’obliga a fer una cosa que no es fa», va arribar a dir el conseller. Catalunya sempre va ser partidària que fos una recomanació i no una obligació.

Dins del comitè científic assessor de la covid-19 de Catalunya la sensació generalitzada és que «no té sentit» mantenir aquesta norma si no es fa el mateix en altres punts on hi ha aglomeracions, segons va recollir en el seu moment aquest diari. El fet és que no hi ha una posició única al respecte: si bé hi ha qui pensa que això és millor que res, d’altres creuen que l’efecte de la mascareta en el transport públic és ara mateix mínim. Altres veus aposten per retirar-la quan baixi el fred.

Crítiques dels epidemiòlegs

Notícies relacionades

Però experts com Joan Caylà, membre de la Societat Espanyola d’Epidemiologia (SEE), s’alertaven la setmana passada en aquest diari d’aquesta decisió. «Hi ha molt interès per retirar-la almenys de forma obligatòria. Caldria que, a través d’una bona estratègia de comunicació, la gent entengui que encara hi ha molta transmissió. Si al final és obligatòria o no, la gent hauria de tenir responsabilitat per portar-la en determinats llocs», diu Caylà, que defensa utilitzar-la en interiors.

Segons l’opinió de Caylà, compartida per més especialistes, «no és el millor moment perquè estem en temporada de grip». A més, l’epidemiòleg també lamenta que la societat està «normalitzant» el nombre de morts de covid (una malaltia més mortal que la grip), que és encara molt alt. I recorda que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) continua defensant que les mascaretes són útils per protegir-se d’aquest i altres virus respiratoris.