Trànsit

DGT: les noves sancions que arriben el 2023

  • Arriba la nova reforma de la llei de trànsit amb noves restriccions i l’enduriment d’algunes sancions que ja existien

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Arriba la nova reforma de la llei de trànsit amb noves restriccions i l’enduriment d’algunes sancions que ja existien.

En línies generals es pot dir que les novetats fonamentals són que l’ús del mòbil al cotxe es penalitza més i s’incorpora la prohibició de superar els 20 km/h, el límit per avançar a la carretera. Però hi ha molts altres canvis que t’expliquem a continuació.

Entre les noves mesures destaca que «ara pots recuperar els teus punts després de dos anys sense cometre infraccions que comportin pèrdua de punts». «Ara, amb independència de les infraccions que s’hagin comès, el termini per recuperar el saldo inicial de punts és de dos anys si no es cometen infraccions que comportin la pèrdua de punts.

Ja no cal portar físicament el teu permís de conduir. Gràcies a l’‘app’ miDGT, podràs acreditar que tens autorització per conduir. Ara, quan et presentes a una prova per obtenir o recuperar el permís de conduir o per fer un altre tràmit administratiu per conduir, no pots utilitzar dispositius d’intercomunicació no autoritzats reglamentàriament. També es considera infracció molt greu col·laborar amb una altra persona o assistir-la amb aquest objectiu. En cas de fer-ho, l’aspirant no es podrà presentar a les proves per obtenir o recuperar el permís en un període de sis mesos», diuen des de la DGT.

La norma implica noves multes de trànsit, però aquestes sancions no les gestionarà la mateixa DGT, sinó que ho faran els ajuntaments. És a dir, les quanties i la norma final les marcarà el govern municipal.

Notícies relacionades

A les noves normes que arriben el 2023 cal sumar-hi el catàleg renovat de senyals de la DGT. Trànsit renovarà senyals verticals i horitzontals, com el de stop o el del pas de vianants, i n’hi incorporarà de nous que s’adaptin als vehicles de mobilitat personal (VMP), com el dels patinets elèctrics.

Aquestes són les noves normes i multes que arribaran el 2023:

  • Etiqueta DGT: El distintiu ambiental serà necessari per accedir a les ZBE que entren en vigor aquest 2023, tret que s’utilitzin altres mètodes de control, i els ajuntaments podran imposar dures sancions als conductors que se saltin aquesta norma. La quantia dependrà del govern municipal: Gijón imposa fins a 90 euros de multa; Madrid, en canvi, 20 euros.

  • Entrar a les ZBE amb un vehicle contaminant: Seran els consistoris de les localitats de més de 50.000 habitants els que hauran de sancionar l’entrada de vehicles contaminants a les ZBE. La multa en aquest cas és de 200 euros.

  • Noves ITV: Els usuaris que acudeixen a les inspeccions des de finals d’any ja han observat les exigents proves que s’hi han incorporat. Conduir sense ITV pot suposar fins a 500 euros de multa.

  • Senyals DGT: Serà un dels principals reptes per als usuaris: aprendre els nous senyals de la DGT. Tot i que, això, sí, la majoria tindran la mateixa funció que anteriorment. Simplement canviaran el dibuix. Destaquen nous senyals com el dels VMP, el de medi ambient i els inclusius.