activisme

Activistes reobren el pas fronterer entre Espolla i Banyuls (França) amb una excavadora

  • Fa dos anys que els veïns i alcaldes dels dos costats de la frontera demanen la reobertura del pas

2
Es llegeix en minuts
ACN

El col·lectiu Esborrem fronteres, partidari de l’obertura dels passos fronterers entre França i Espanya, ha reobert aquest divendres a la nit el pas fronterer del coll de Banyuls. Ho ha fet apartant les roques que hi havia col·locat el govern francès l’11 de gener del 2021 amb una excavadora. Tornar a circular per aquesta carretera, que connecta Espolla (Alt Empordà) amb Banyuls de la Marenda (França), era una reivindicació de veïns i alcaldes dels municipis dels dos costats de la frontera. Els arguments de la direcció dels Pirineus Orientals per mantenir el pas tancat eren «contenir la immigració irregular i l’amenaça terrorista». França també havia tancat el camí de la Vinyola, el coll de Manrella i el camí d’Age, reobert fa temps en una acció similar.

Notícies relacionades

«Mentre els responsables polítics de mantenir tancats els passos transfronterers es reuneixen i no hi fan res, són els veïns els que obren el coll de Banyuls», ha publicat Esborrem Fronteres al seu compte de Twitter. Ho ha fet mostrant en vídeo el moment en què l’excavadora ha retirat les roques del coll de Banyuls. «Els de Catalunya del Nord trobaran el camí obert per acostar-s’hi. I si us ve de gust, podeu deixar el vostre missatge sobre una de les pedres que fins ara impedien el pas del coll de Banyuls», afegeixen, mostrant una de les roques retirades amb una estelada pintada en grafiti.

Reivindicació

El juny del 2021 el pas es va reobrir per error, però es va tornar a tancar de seguida. Des del tancament, s’han fet múltiples manifestacions per demanar-ne la reobertura. L’última va ser l’octubre de l’any passat, quan una trentena de càrrecs electes de 15 poblacions afectades van firmar un manifest per reclamar l’obertura d’aquest i la resta de passos fronterers. De moment, França no ha concretat data per a obrir els passos. Durant la cimera hispano-francesa celebrada a Barcelona aquest dijous passat, el president Pere Aragonès va tractar el tema amb els presidents Pedro Sánchez i Emmanuel Macron, qui va acceptar estudiar la creació de patrulles conjuntes però no va concretar quan fer-ho.

Temes:

França