¿Per què falten metges si Espanya és el segon país amb més facultats?

¿Per què falten metges si Espanya és el segon país amb més facultats?
3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Les vagues de metges, que a Catalunya estan convocades els dies 25 i 26 de gener, enfonsen les seves arrels en diverses circumstàncies, entre les quals la falta de professionals sanitaris, que contribueix al problema endèmic de les àmplies llistes d’espera, a la saturació de les urgències i que els treballadors se sentin desbordats i sobrepassats, sense prou temps per donar una adequada atenció.

Aquesta circumstància provoca que, des de fa mesos si no anys, hi hagi un debat recurrent en el sistema nacional de salut entorn dels motius que estan provocant l’escassetat de professionals a Espanya quan és el segon país amb més facultats de Medicina per habitant, només per darrere de Corea del Sud. La resposta és que, ara com ara, no falten metges en el còmput general ja que Espanya té una taxa de facultatius per sobre de la mitjana de l’OCDE, però falten especialistes en algunes àrees, sobretot en la malmesa atenció primària, i la situació empitjorarà en el futur ja que en la pròxima dècada es calcula que se’n jubilaran més de 70.000 i el seu reemplaçament no està assegurat.

L’últim informe del Ministeri de Sanitat sobre l’oferta i necessitat d’especialistes indica que des del 2007 s’ha produït un increment del 33% en el nombre de metges contractats en la xarxa pública. Però entre el 2018 i el 2021, per tant després de l’arribada de la pandèmia, n’hi ha una reducció de l’1,7%, que té dues trajectòries «ben diferents»: descendeix un 2,4% el nombre de professionals en atenció primària i s’incrementa gairebé el 6% el nombre en atenció especialitzada, que engloba els hospitals i les consultes d’especialistes.

Les jubilacions

No en va, l’estudi conclou que l’atenció primària (metges i pediatres), l’anestesiologia i reanimació, la geriatria, la psiquiatria i el radiodiagnòstic tenen el dèficit més gran de professionals, una escassetat que es calcula en uns 5.000 professionals en l’actualitat. En l’altre extrem, anàlisis clíniques, cirurgia cardiovascular, medicina interna, cirurgia toràcica i ginecologia són les especialitats a què els experts assignen un superàvit de recursos.

I les especialitats amb més dèficit coincideixen amb les de més necessitats futures, ja que el 46% de la xarxa pública té més de 50 anys i, per tant, es jubilarà a mitjà termini. Per això, l’informe de Sanitat conclou que el 2027 hi haurà un dèficit global de 9.000 metges, sobretot en atenció primària.

Planificació atziaga

Davant aquest problema, el sector reclama que es faci un «estudi assossegat», en el qual participin les societats científiques i els professionals, sobre quines són les necessitats reals i futures del sistema sanitari i, conforme a això, s’adeqüi el nombre de llicenciats, de places per realitzar el MIR, que és obligatori per poder exercir, i d’homologacions, ja que falten metges per una «planificació atziaga», segons l’Organització Col·legial de Metges.

I, per pal·liar l’escassetat actual, les solucions passen per «fer més atractiva» l’atenció primària, en paraules de la vicepresidenta de l’OMC, Manuela García, ja que els futurs metges en moltes ocasions no trien aquesta opció per la pressió assistencial, les càrregues burocràtiques, les condicions laborals i la dificultat de conciliar-les amb la vida familiar, la falta d’incentius en zones de difícil cobertura o les dificultats per desenvolupar la tasca investigadora o docent.

Tot això està generant una guerra entre autonomies per fitxar els metges

Una inversió més gran en el sistema podria servir perquè les administracions territorials deixin de barallar-se pels metges

Uns contractes i més inversió en el sistema poden impedir les fugues a la privada o a l’estranger o la competència entre autonomies

una altra solució jubilacions i el q fa el govern

L’augment de places de formació, a més de lent, serveix de poc si quan finalitzen els seus estudis els nous professionals prefereixen exercir en països pròxims que els ofereixen un salari que pot duplicar o triplicar el que cobren a Espanya, a més amb condicions menys estressants», ha assenyalat el secretari general de Metges de Catalunya.

 El 2021 es van homologar 4.293 títols de metges. És la resposta del mercat a la necessitat de metges, sobretot des del 2019. En aquest sentit, Espanya té el gran avantatge de ser atractiva (intensa força de pull) per a metges llatinoamericans, que no s’enfronten a barreres de llenguatge. 

9. Les migracions de metges espanyols cap a altres països són qualitativament importants pel que representen (inversions en capital humà amb retorns que es recullen fora) però quantitativament representen números petits

Notícies relacionades

https://www.elperiodico.com/es/sociedad/20221202/jubilacion-medicos-pediatras-atencion-primaria-sanidad-79442390

https://www.elperiodico.com/es/politica/20230116/darias-dejara-ministerio-sanidad-cuando-toque-81235728