L’epidèmia del segle XXI

Aragonès promet 30 milions addicionals per abordar la salut mental

  • El president assegura que és una «prioritat absoluta» i anuncia dos nous programes d’atenció a aquests malalts

Aragonès promet 30 milions addicionals per abordar la salut mental

ACN

2
Es llegeix en minuts
ACN

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat que destinarà 30 milions d’euros addicionals per a l’atenció a la salut mental en els Pressupostos per al 2023 que negocia amb l’oposició. En una reunió de la Mesa del Pacte Nacional per la Salut Mental, aquest dimecres a Barcelona, Aragonès ha destacat que en el projecte de Pressupostos del 2023 hi haurà «un de complementari de 30 milions d’euros per a accions i polítiques dedicades a l’atenció a la salut mental i les addiccions».

Aquests fons addicionals es destinaran en gran part a la prevenció del suïcidi i a desplegar programes per atendretrastorns mentals en menors, que és on aquestes malalties «tenen més incidència i on hi ha més carències», especialment després dels efectes de la pandèmia de la covid, ha detallat Aragonès. Segons fonts del Govern, el pressupost de salut mental aquest 2023 serà de 521,4 milions, el 4,5% del pes total del pressupost de Salut –una dècima més que el 2022.

El president ha remarcat que la salut mental és «una prioritat absoluta» per al Govern, «per tot el temps que ha sigut menyspreada, els estigmes que arrossega i el gran impacte que té en l’àmbit personal i social».

Durant la reunió, a la qual han assistit també els consellers de Presidència, Salut, Educació i Justícia, Laura Vilagrà, Manel Balcells, Josep Gonzàlez-Cambray i Gemma Ubasart, Aragonès ha avançat que aquest 2023 s’implantaran dos nous programes que ja s’estan a començant a introduir en alguns centres. D’una banda, un pla de decisions anticipades que servirà perquè persones amb problemes de salut mental puguin deixar instruccions específiques als metges sobre quins passos volen seguir en el procés de recuperació i que es puguin «consensuar». Els pacients també podran indicar amb quines persones de confiança volen que els equips sanitaris connectin per ajudar-los en aquest procés de recuperació.

El segon programa es diu ‘Suport entre iguals’ i posa en contacte persones amb experiències en salut mental que podran donar suport i acompanyar els equips que atenen els pacients en el procés de reincorporació al món laboral, social o acadèmic. Aragonès ha assegurat que aquests programes quedaran «integrats i consolidats» a l’estratègia catalana per abordar els problemes de salut mental.

Notícies relacionades

En un moment en què el Govern d’ERC continua buscant en el PSC i JxCat els suports necessaris per disposar de nous comptes, Aragonès ha remarcat «la necessitat de poder disposar d’uns nous Pressupostos per a mesures com aquestes», que suposen «un salt endavant sense precedents en l’atenció a la salut mental».

«Estem en disposició de fer-ho i estem treballant per construir un suport parlamentari als Pressupostos, per al qual hi ha d’haver voluntat real de donar suport», ja que són uns comptes «bons per als ciutadans i responen a les seves necessitats reals», ha incidit.