Investigació

La denúncia de morts i mutilacions revela un escenari dantesc en un hospital de Portugal

Diversos pacients oncològics operats no tenien càncer i un va rebre radioteràpia i no tenia tumor

La denúncia de morts i mutilacions revela un escenari dantesc en un hospital de Portugal
2
Es llegeix en minuts
EFE

Pacients operats de tumors que no existien, dessagnats, morts després d’intervencions innecessàries... Les denúncies contra les males pràctiques que suposadament van deixar almenys 22 morts o mutilats en un hospital lusità destapades avui revelen un escenari dantesc que ha sacsejat els portuguesos.

Les denúncies sobre aquestes suposades males pràctiques van ser realitzades per dos cirurgians de l’Hospital Fernando Fonseca (conegut com a Amadora-Sintra i a menys de 15 quilòmetres de la capital), segons recull avui el diari ‘Expresso’.

Els casos es remunten a l’octubre i el novembre del 2022 i el Col·legi de Metges lusità en va ser informat fa un mes.

A la seva carta a la institució, un dels denunciants va al·legar que era el seu «deure ètic, professional, personal, de ciutadania alertar que existeixen situacions de dany a la vida i de qualitat de vida greus», que inclouen «mortalitat i mutilacions innecessàries, evitables, resultat d’una atenció al pacient que no coincideix amb la ‘legis artis’ (procediments professionals)».

Situació sistèmica

A més, va assegurar que no ha sigut provocat per un metge en concret sinó per «una situació sistèmica» i que és necessari «qüestionar i reformular» l’estratègia al tractar els pacients per evitar morts.

Va aclarir que, sumats als 22 casos més greus, n’hi va haver «molts altres» que no van ser tractats adequadament, tot i que de menor gravetat, «perduts’ en el servei (de Cirurgia General), avaluats per metges joves, voluntariosos però sense experiència, que, tot i que estan donant el millor de si, poc o res són corregits o orientats».

Negligències

Amb exemples, els denunciants van precisar que un pacient d’uns 60 anys a qui el van intervenir de la melsa sense instruccions per a la cirurgia programada va morir «dessagnat, amb prop de 15 transfusions», d’acord amb la informació d’‘Expresso’.

Poc després, una altra persona d’una edat similar va ser intervinguda del pàncrees per sospites d’un tumor que no existia: «L’estudi prequirúrgic va ser insuficient i el pacient va estar internat molt temps, amb complicacions i nova cirurgia», afegeix.

S’hi sumen diversos pacients oncològics operats que no tenien càncer i s’esmenta el cas d’un «que va rebre radioteràpia i no tenia tumor».

Així mateix, un malalt operat per una hèrnia «acaba morint amb peritonitis per una lesió a l’intestí, tractat amb una nova cirurgia que es va realitzar diversos dies després que s’evidenciés mitjançant anàlisi que alguna cosa no estava bé».

Un altre pacient, que sí que tenia hèrnia, va seguir amb ella després de la intervenció i es van negar a operar-lo de nou.

Altres exemples inclouen un malalt donat d’alta amb un abscés hepàtic no tractat després de ser operat del fetge i que va haver de ser rehospitalitzat «en xoc sèptic sever».

Investigació

Com a resposta, l’Hospital Fernando Fonseca ha informat avui que el seu Consell d’Administració va rebre una primera denúncia a l’octubre sobre «suposats indicis de males pràctiques» i va obrir un «procés d’investigació» per determinar els fets.

Notícies relacionades

En un vídeo al qual ha tingut accés Efe, la portaveu del Consell d’Administració, Ana Valverde, va explicar que l’entitat va rebre la denúncia d’un exdirector del servei de Cirurgia i va sol·licitar al Col·legi dels Metges «d’un procés d’esbrinament independent», es va informar a la Inspecció General d’Activitats en Salut (IGAS) lusitana i es va iniciar «una auditoria clínica» interna d’aquest departament.

«Els esbrinaments seran portats a les últimes conseqüències», va afegir Valverde, que va insistir que, «si hi va haver error, no serà ignorat» i va demanar «confiança» en els treballadors de l’hospital.