Centenars de persones clamen a Barcelona contra la violència masclista

  • Els manifestants reclamen a les administracions més recursos d’ajuda a les víctimes i de prevenció

  • «No és un problema individual. És el principal problema social i polític del país», afirma la consellera Verge

Centenars de persones clamen a Barcelona contra la violència masclista

LAURA GUERRERO

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Unes 350 persones, segons la Guàrdia Urbana de Barcelona, s’han concentrat aquest dilluns a la tarda a la plaça de Sant Jaume de Barcelona per mostrar el seu rebuig contra el repunt de feminicidis a l’Estat. Diverses entitats –agrupades sota el paraigua de Novembre Feminista i Ca la Dona– han sortit al carrer per denunciar les últimes xifres: 12 dones assassinades al desembre i un total de 48 en tot el 2022. Les entitats han assegurat que es tracta d’un balanç «insuportable» i han assenyalat el patriarcat «com a màxim responsable» de la problemàtica. En la mateixa línia s’ha expressat la consellera d’Igualtat del Govern, Tània Verge, que ha demanat «arraconar al masclisme» que sustenta les violències i ha recordat a les dones que «no estan soles».

Sota el lema ‘Ni una menys, ni una més’, els assistents de la concentració han anat omplint la plaça des de les 7 de la tarda. Hi han participat dones i homes de totes les edats, alguns amb pancartes en les quals es podien llegir proclames demanant l’erradicació de la violència masclista. Durant pràcticament una hora també s’han pogut sentir clamors com «la nit és nostra, cap agressió sense resposta», «visca la lluita feminista» i «ni una morta més, ens volem vives i lliures».

Tal com ha explicat Dolo Pulido, membre de la plataforma Novembre Feminista i Ca la Dona, un dels objectius de la convocatòria era exigir a les administracions que posin «tots els recursos» per ajudar a «frenar els assassinats massius». En aquest sentit, Pulido ha incidit en la importància d’abordar un tema «complex» com són les violències a través d’«una xarxa molt gran en els diferents àmbits».

«Cal donar recursos a les dones que denuncien i a les que no», ha assenyalat, recordant que un altre dels aspectes clau és la prevenció. També l’educació i la coeducació, «que exigeix transmetre uns valors d’igualtat entre dones i homes». «Les actuacions de les administracions queden curtes», va lamentar.

«Un exemple és l’última reunió del Ministeri d’Igualtat, de la qual no tenim informació pel que fa a les propostes que s’havien d’asseure a la taula; això no pot ser, en aquesta situació d’urgència», va reblar. Per això Pulido ha insistit en la necessitat de donar «la paraula» al moviment feminista, que ha de ser qui decideixi «quines han de ser les estratègies d’acció».

Qui també ha assistit a la concentració ha sigut la consellera Tània Verge, que ha enviat un «triple missatge». En primer lloc, s’ha adreçat a les dones que estan patint violència masclista, a les quals ha recordat que «no es tracta d’un problema individual». «És el principal problema social i polític del país, no esteu soles», va assegurar.

Notícies relacionades

També s’ha referit a les famílies, amistats i comunitats «afectades l’últim any», a les quals ha assegurat que «comparteix el seu dolor» i que està treballant des del Govern «perquè ningú més passi» per aquestes situacions.

Finalment, la consellera ha fet una última reflexió quant a la societat dient que «no s’erradicarà la violència» fins que s’acabi amb el patriarcat. «Necessitem una transformació social profunda», ha conclòs.