Educació

Set pel·lícules per veure en família (mentre eduques els teus fills adolescents en la igualtat)

  • Per contrarestar els missatges sexistes del Nadal, aquí va una selecció de set títols clàssics i fàcils de trobar a les principals plataformes

MAS PERIODICO Abigail Breslin EN PEQUEÑA MISS SUNSHINE

MAS PERIODICO Abigail Breslin EN PEQUEÑA MISS SUNSHINE

2
Es llegeix en minuts

El doctor en Filosofia per la Universitat de Sevilla Ricardo Hurtado Simó recull a ‘Educando en Igualdad. 30 películas feministas pera ver en el aula’ (Ediciones Alfar) una completa anàlisi sobre 30 títols que als seus ulls han sigut «punt d’inflexió en la societat per educar en igualtat», un regal de Reis molt recomanable per a profes d’institut. Per als que no són mestres, però sí mares i pares amants del cine i preocupats per educar els seus fills adolescents en valors igualitaris, aquí va una selecció de set d’aquestes pel·lícules ideals per veure junts a casa durant aquestes festes i aprofitar l’estona davant la pantalla per reflexionar en família (sense generar aversió en la joventut).

Las sufragistas

Disponible a Prime Video i recomanada per a estudiants de batxillerat (a partir dels 16), aquesta pel·lícula dirigida per Sarah Gavron (Regne Unit, 2015) està ambientada al Londres de 1912. Narra la lluita d’un grup de dones pel vot femení.

Thelma i Louise

Disponible a Filmin i Movistar+ i recomanada també per a alumnes de batxillerat (a partir dels 16). Un clàssic protagonitzat per Susan Sarandon i Geena Davis (1991) que retrata la situació de les dones nord-americanes durant les dècades de 1950, 1960 i 1970. «El format de ‘road movie’ no està triat a l’atzar; emfatitza la fugida de Thelma i Louise no només de casa seva, sinó també d’un sistema que les oprimeix per tot arreu», assenyala Hurtado Simó.

Petita miss Sunshine

Disponible a Disney + i recomanada per a ESO i batxillerat. Protagonitzada per Abigail Breslin, que dona vida a la petita Olivia, una nena de 7 anys que somia convertir-se en ‘miss’. Una divertida i dura crítica a la societat americana i a la cosificació de les nenes.

Juno

Disponible a Disney + i recomanada per al segon cicle de l’ESO i batxillerat. Aquesta pel·lícula protagonitzada per Elliot Page explica la història d’una noia de 16 anys que es queda embarassada en la seva primera relació sexual amb un noi de la classe. Una reflexió sobre les conseqüències de la falta d’educació sexual i una perfecta excusa per treure el tema.

Llibertàries

Disponible a Movistar + i recomanada per a estudiants de batxillerat (a partir dels 16). Dirigida per Vicente Aranda i protagonitzada per Victoria Abril, Ariadna Gil, Ana Belén, Loles León i Laura Maña, explica la història d’un grup de milicianes durant la Guerra Civil espanyola i mostra el paper de les dones en el bàndol republicà.

Les tretze roses

Disponible a Prime Video i recomanada –segons la classificació de Hurtado Simó– per a joves a partir de 16 anys. Narra la història de les 13 dones afusellades l’agost de 1939 a Madrid. Un episodi de repressió després del final de la Guerra Civil espanyola i la situació de les dones durant el franquisme.

Carmen y Lola

A Movistar +, recomanada per a nois i noies a partir dels 16. Aquesta pel·lícula dirigida per Arantxa Echevarría el 2018 narra la història d’amor entre dues noies gitanes. «Trenca amb molts estereotips i tracta un tema que fins ara havia sigut tabú: l’amor entre dues noies gitanes», assenyala Hurtado Simó.