No tot s’hi val

Noms prohibits a Espanya: aquests són els que la llei impedeix utilitzar

¿Quantes persones tenen els mateixos nom i cognoms que tu? Comprova-ho amb el nou cercador de l’INE

La llei del Registre Civil s’ha adaptat als nous temps, però inclou restriccions significatives

3
Es llegeix en minuts

Podem pensar que l’elecció del nom d’un nadó és una decisió única i exclusiva dels progenitors. De fet, és una de les missions més importants d’una mare o d’un pare. Però la llei marca uns límits. Fins al punt que hi ha noms prohibits: el Registre Civil rebutja noms que puguin tenir connotacions negatives o que puguin atemptar contra la dignitat dels menors. ¿Quins són?

Notícies relacionades

A Espanya, els noms dels nadons es regulen sobre la llei del 8 de juny de 1957. La norma ha sigut actualitzada en diverses ocasions per adaptar-se als nous temps. En aquest sentit, fins fa uns anys només s’admetien els noms cristians. Ara, en canvi, l’originalitat renyeix amb la tradició. De fet, Arya, Daenerys i Khaleesi, de l’univers ‘Joc de Trons’, continuen estant de moda.

Llei més permissiva

Tot i que la llei és més permissiva, la llei del Registre Civil deixa clares les normes. Cal destacar que, en cas que el nom proposat pels pares sigui rebutjat i no es faci arribar cap altra nova proposta en menys de tres dies, el Ministeri de Justícia té la potestat d’intervenir-hi i triar un nom per al nadó.

Prohibit utilitzar el mateix nom entre germans


Queda prohibit posar el mateix nom entre germans, fins i tot encara que estigui traduït a una altra llengua. Per exemple, els pares d’un nen que es diu Joan no podrien anomenar Juan el seu germà, per evitar confusions. «No es pot posar al nadó un nom que ja porti un dels seus germans, tret que hagués mort, ni tampoc la seva traducció a cap altra llengua», diu l’article 51 de la llei del Registre Civil.

Hitler i Ossama Bin Laden no hi tenen cabuda

El Registre Civil rebutja noms que puguin tenir connotacions negatives o que puguin atemptar contra la dignitat del menor. És el cas de Hitler, Caín, Judes, Stalin i Ossama Bin Laden. També estan prohibits d’altres com Boig i Caca. Són noms amb connotacions socials que poden causar perjudici en el nen i convertir-lo en objecte de mofes i burles.

Noms compostos, sí, però no més de dos


«No es podrà consignar més d’un nom compost ni més de dos de simples», estableix l’article 51. Aquesta norma és bastant recent perquè fa uns anys sí que es permetien tres i fins i tot quatre noms. S’han acabat les Anna Maria Purificació Sagrari i els Josep Joan Antoni de Tots Sants.

Ni els cognoms ni les marques són noms

Per molt que t’agradi i t’identifiquis amb el teu cognom, no podràs anomenar el teu fill García, Gutiérrez ni Martínez. Tot i que no es recull de manera específica, la llei diu que «no es poden imposar noms que facin confusa la identificació». En aquest sentit, la recomanació és evitar els cognoms. 

És possible que tinguis problemes en el Registre Civil si decideixes posar al teu nadó el nom d’alguna marca o firma comercial com, per exemple, Gucci, Nutella i Colgate. Tot i que això és bastant estrany a Espanya, sí que és relativament freqüent en països de Llatinoamèrica.

A molts pares els agradaria que el seu fill es digués Rafa Nadal o Iker Casillas, però a l’hora d’inscriure el nadó, aquests noms són rebutjats. No podràs posar-li noms complets que siguin famosos, com Indiana Jones i Anna Karènina. 


Els diminutius i els acrònims tampoc estan permesos


El Registre Civil no admet inscriure nadons amb noms com Pepeta, Anneta o Joanet. Tot i que a Espanya agrada posar als negocis noms que barregin el nom dels socis, això no és aplicable als nens. Doncs bé, en el Registre Civil no s’admet com a vàlid un nom a partir d’abreviatures o sigles. Per cert, tampoc està permès posar-li al teu fill el nom d’una fruita.