Així és la iniciativa que dona suport als hospitals catalans a les famílies que han sofert una pèrdua perinatal

L'associació ‘La Capsa dels Rècords’ lliura de manera gratuïta a les famílies una capseta perquè dipositin records del bebè mort

Áltima ha impulsat espais memorials en diferents cementiris de Barcelona i Girona

’La Capsa dels Rècords’ és una iniciativa per a fer costat a les famílies que han sofert una pèrdua perinatal

’La Capsa dels Rècords’ és una iniciativa per a fer costat a les famílies que han sofert una pèrdua perinatal / Cedida

3
Es llegeix en minuts
Pep Canals

La mort perinatal, que segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS) es produeix entre la setmana 22 de la gestació i la primera setmana de vida, continua sent un tema tabú per a la societat. Les famílies que sofreixen aquestes pèrdues s'enfronten en moltes ocasions a una falta de comprensió i reconeixement que converteixen a aquest dol en un dels més complexos.

Segons les últimes dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), la taxa de mortalitat perinatal va ser de 3,89 bebès per cada mil nascuts l’any 2021, la majoria d'aquestes en una fase fetal tardana. Una de les mostres del tabú existent sobre aquestes morts és la falta de legislació. El bebè no pot figurar en el llibre de família i tan sols existeix la possibilitat d'inscriure'l en el Registre Civil a través del Lligall d'Avortament. En el cas dels permisos, les mares tenen dret a 16 setmanes si el bebè compta amb 180 dies de gestació i el pare tan sols en el cas que neixi viu i mori al cap de poques hores o dies, encara que la justícia ha reconegut aquest dret en alguns casos.

“El dol perinatal és encara un tabú. Hi ha una falta de reconeixement social i, en moltes ocasions, continua sent desautoritzat i incomprès”, explica Maria Simón, membre de l'associació ‘La Capsa dels Rècords’, dedicada a donar visibilitat al dol perinatal i a oferir suport a les famílies que sofreixen aquestes pèrdues, a través d'un record especial que els ajudi en el procés de duel.

Les morts perinatals són aquelles que es produeixen entre la setmana 22 de gestació i les primeres setmanes després del naixement



/ Shutterstock

Què és ‘La Capsa dels Rècords’?

La iniciativa ‘La Capsa dels Rècords’, que compta amb el suport d’Àltima, va néixer fa dos anys de la mà d'un grup de mares i pares que van perdre als seus fills prematurament. Actualment, ja està en funcionament en 35 centres hospitalaris de Catalunya i ha arribat a 1.500 persones. Les famílies reben a l'hospital de manera gratuïta una caixa elaborada per l'associació perquè puguin guardar records del bebè com la seva roba, la seva petjada o la pinça del cordó umbilical.

“Els hospitals s'han adonat que la caixa ajuda a les famílies en un moment difícil, tant físicament com emocionalment”, assegura Simón i apunta que es tracta d'un record molt valuós “i que probablement serà l'únic que tindran”. Més enllà del que les famílies decideixin guardar, les caixes lliurades pel personal sanitari també contenen una manta i altres elements com un llibre, una vela, pots de cristall, postals i peluixos. “Així mateix, s'ofereix l'opció a la família de poder fer-se fotografies dolces i agradables que els permetin tenir un record bonic del seu fill”, explica Maria Simón.

En el fons, segons els impulsors de ‘La Capsa dels Rècords’, es tracta d'una eina per a començar a treballar la pèrdua del bebè. “A partir del moment que la família rep la notícia que el seu bebè ha mort o morirà aviat, recomanem que comenci a crear els seus propis records. La nostra caixa és un inici d'aquest procés, que pot comportar diverses setmanes, mesos i fins i tot anys, depenent de cada família”, assegura Simón.

Memorials a les morts perinatals

Si bé encara queda camí per recórrer, les pèrdues gestacionals, perinatals i neonatals comencen a guanyar visibilitat. I els cementiris són un exemple. En el cas d’Àltima, des de l'any 2019 ha projectat set espais dedicats al record d'aquestes pèrdues en els cementiris de Roques Blanques, al Papiol; Sant Cugat del Vallès, Castellar del Vallès, Sant Pere de Ribes, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts i Ripoll.

"Donar un destí adequat a les cendres del fill perdut en una etapa tan prematura és molt important emocionalment. Però, sobretot, ho és poder escriure el nom del fill difunt i fer-lo visible, ja que en molts casos la família no disposa de les cendres perquè ni tan sols ho ha pogut incinerar", expliquen des d’Àltima.

Àltima ha habilitat sis espais memorials en cementiris que gestiona a Catalunya



/ Cedida

En els esmentats cementiris, l'empresa funerària ha habilitat espais on les famílies poden vetllar la seva pèrdua i, en molts casos, es permet col·locar estrelles o papallones amb la possibilitat de gravar el nom del bebè i dipositar les cendres en urnes biodegradables.