Bretxa de gènere en sanitat: les dones són el 67%, però cobren menys

Bretxa de gènere en sanitat: les dones són el 67%, però cobren menys

EFE/Chema Moya

1
Es llegeix en minuts
EFE

Les treballadores de l’àmbit sanitari guanyen al voltant d’un 20% menys que els homes que treballen en aquest sector, segons una anàlisi amb dades de desenes de països recentment publicada per l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

L’informe, el primer d’aquest tipus que porta a terme l’OMS, apunta que la bretxa salarial de gènere és més gran al sector de la salut i l’assistència que en d’altres, malgrat ser un àmbit en què les dones són clara majoria.

Bretxa de gènere en la sanitat

Les dones suposen al voltant del 67% de l’ocupació mundial al sector, amb un percentatge encara més alt en el cas dels països d’ingressos alts, que són les que compten amb un nombre més elevat d’empleats en l’àmbit de la salut.

En part, la bretxa salarial respon al fet que les dones estan sobrerepresentades en posicions amb remuneracions tradicionalment menors, mentre que els homes estan sobrerepresentats en professions més ben pagades, per exemple, amb un alt nombre de metges. Malgrat tot, l’OMS conclou que la majoria d’aquesta bretxa salarial no es pot explicar per factors del mercat laboral.

Notícies relacionades

L’estudi, que inclou 54 països, apunta que la bretxa salarial no ha evolucionat igual a tot arreu durant les últimes dècades. El que sí que és una tendència generalitzada és la cada vegada més presència d’homes en l’àmbit sanitari, però a un «ritme insuficient per reduir el nivell significatiu de feminització que caracteritza el sector».

A més, l’estudi remarca el deteriorament que la pandèmia de la covid-19 ha suposat en les condicions de treball dels professionals de la salut, especialment per als que estan en primera línia, que tendeixen a ser dones.