COMUNITATS EN ALERTA

Onada de calor a Espanya: Recomanacions per a les altes temperatures

Davant el risc de patir un cop de calor, hauran de tenir especial cura els esportistes i persones a càrrec de nens i mascotes

mg 9745

mg 9745

2
Es llegeix en minuts
Gisela Macedo

L’onada de calor  Tretze comunitats han activat l’alerta  per temperatures molt altes, entre 40 i 41 graus, o per tempestes, amb especial incidència al País Basc, on hi ha avís vermell per intensa calor, informa l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) en la seva pàgina web.

Aquestes són  algunes recomanacions per sobreviure a les altes temperatures:

El cotxe, un perillós hivernacle

Un primer consell també aplicable a adults que estan a cura de menors: un cotxe aparcat al sol es converteix en «un hivernacle que acumula calor» i un nen o animal en el seu interior pot morir per un cop de calor en pocs minuts. Segons un informe de la Fundació Mapfre i l’Associació Espanyola de Pediatria, amb una temperatura exterior de 39º, l’interior del cotxe s’escalfa a més de 60 ºC en tan sols 15 minuts.

Cuidar les nostres mascotes

La Guàrdia Civil recull un truc per determinar si és adequat treure els nostres gossos al carrer. Es tracta de la «regla dels cinc segons», que consisteix a col·locar la nostra pròpia mà a l’asfalt  durant cinc segons i, en el cas que no puguem suportar la temperatura, portar la nostra mascota en un parc on hi hagi ombra o buscar un altre moment per al passeig. Així evitarem que els animals pateixin cremades als coixins de les seves peülles.  

D’altra banda, per prevenir que les nostres mascotes pateixin cops de calor, Royal Canin recomana que l’animal disposi sempre d’aigua fresca, que no faci exercici intens els dies de gaire calor i no deixar-lo tancat en llocs calorosos, especialment al cotxe.

Com es detecta un cop de calor

Els principals símptomes d’un cop de calor són febre, alteracions de l’estat de consciència que poden acompanyar-se de convulsions; pell seca i molt calenta; fatiga i debilitat; marejos, nàusees i vòmits; rampes musculars; mal de cap intens i confusió; respiració superficial i ràpida; ritme cardíac molt ràpid i pols feble.

Davant un cop de calor és necessari actuar ràpid, segons el mateix informe. Així, hem de portar l’afectat a l’ombra, trucar al telèfon d’emergències 112 i, mentre arriba l’ambulància, fer-li aire amb un ventall o ventilador, refredar la seva pell amb draps d’aigua fresca, però no freda, i donar-li alguna cosa per beure a poc a poc.

Notícies relacionades

En el cas dels animals, es pot determinar que estan patint un cop de calor quan s’accelera el seu ritme cardíac, presenten panteixos, salivació excessiva, respiració ràpida i nerviosa, augment de la seva temperatura corporal, tremolors, debilitat muscular, falta d’equilibri, vòmits, diarrees o fins i tot pèrdua de consciència, segons explica Purina.

Practicar esport amb la calor

Per a aquells que tinguin pensat fer esport durant l’onada de calor, és convenient tenir en compte les següents indicacions: evitar les hores centrals del dia; prendre molta aigua tot el dia; menjar aliments frescos, fruites i verdures; no prendre alcohol, ni tampoc begudes molt dolces ni calentes; utilitzar roba solta, de materials lleugers i de colors clars; no fer exercicis físics en ambients calorosos; protegir-se del sol utilitzant un barret o un para-sol; utilitzar cremes solars de, com a mínim, factor de protecció 15 i evitar actes públics o llocs tancats sense ventilació.

Temes:

Estiu Nens Calor