¿Per què tinc símptomes de covid però dono negatiu en el test d’antígens?

  • Centaurus, la nova variant d’òmicron: com és i quins en són els símptomes

¿Per què tinc símptomes de covid però dono negatiu en el test d’antígens?

Efe / David Arquimbau Sintes

3
Es llegeix en minuts
Vega S. Sánchez
Vega S. Sánchez

Periodista

Especialista en animals, plantes i curiositats

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El test d’antígens torna a ser un dels productes més demanats a les farmàcies. Això és a causa que, en les últimes setmanes, hi torna a haver gent que té un o diversos símptomes típics de covid –febre, tos, congestió nasal, dolors musculars i de cap...–, però, quan es fan una prova a casa, el resultat és negatiu.

Malgrat tot, la persona segueix amb els símptomes, creient que és una grip comuna o un refredat típic dels canvis de temperatura –calor extrema al carrer i aires condicionats al màxim en cotxes i edificis–.

Dos dies amb covid i negatiu

Al cap d’uns dies –en la majoria de les ocasions, 48 hores són suficients– la persona, que s’ha estat fent una prova d’antígens diària, dona positiu. Sense que hagi canviat res o, a tot estirar, se li hagin debilitat els símptomes, és a dir, que es troba millor.

En aquell període de temps en què la persona ha estat pensant que no tenia covid, no ha pres les precaucions necessàries: no s’ha semiaïllat, no ha portat la mascareta..., per tant, ha exposat el seu entorn familiar i laboral a la malaltia i ha incrementat la xifra de casos. Sense saber-ho.

Per aquesta raó, és recomanable que, tot i que es doni negatiu en la prova, encara que diverses vegades, es prenguin les precaucions pròpies d’una persona contagiada de covid fins que es descarti per complet.

Símptomes després del test

Amb anteriors variants i mutacions del coronavirus, els símptomes apareixien fins i tot després de donar positiu en el test. O no apareixien. Però ara no n’hi ha prou amb fer-se un tes en el moment àlgid dels símptomes, sinó que convé repetir la prova entre el tercer i el cinquè dia per tenir més certesa sobre el diagnòstic.

Però, ¿per què passa això? En primer lloc, l’arribada de noves variants de covid –especialment les que sorgeixen d’òmicron, com la BA.2 i la BA.5– provoca que canviïn els períodes d’incubació, ja que són més contagioses però menys letals.

Incubació d’alfa i delta

Així, si el període d’incubació de la variant alfa era de mitjana de cinc a sis dies, i aquell període va disminuir a quatre dies durant l’onada de la variant delta, amb òmicron el període entre la invasió viral i l’arribada dels símptomes es va reduir encara més i és de tan sols tres dies, segons informacions de l’agència de seguretat sanitària del Regne Unit.

Resumint: si abans una persona trigava gairebé una setmana a desenvolupar els símptomes típics de la covid, ara aquest procés és molt més ràpid i pot desenvolupar-los després de només un dia del contagi.

Gràcies a les vacunes

Els experts assenyalen que les vacunes han sigut les causants d’aquest canvi. Abans, els símptomes de covid apareixien quan les quantitats del virus al cos estaven arribant al pic.

Però les vacunes poden fer que el cos detecti abans el virus i el combati abans que aquest pugui desenvolupar-se per complet: per això els símptomes són més lleus, menys letals i menys duradors.

Els tests d’antígens que es venen en farmàcies estan fets per detectar una càrrega viral determinada. És a dir, que el curt període d’incubació i l’aparició més primerenca de símptomes significa que la càrrega viral (la quantitat de coronavirus en acció) durant els primers dies d’una infecció no és prou alta com per ser detectada per les proves d’antígens.

¿Quan s’ha de repetir el test?

Notícies relacionades

La recomanació, doncs, és la mateixa: amb els símptomes típics de la covid –febre, tos, congestió nasal, dolors musculars i de cap– convé extremar les precaucions i evitar el contacte directe amb altres persones, per evitar el contagi. Així mateix, convé portar mascareta. Tot i que la persona s’hagi fet la prova en els primers dies amb resultat negatiu.

Un període d’incubació d’entre 5 i 7 dies és normalment suficient per a la majoria de les persones, per això, si s’ha fet la prova el primer o segon dia de símptomes i el resultat ha sigut negatiu, convé repetir-lo novament entre el tercer i el cinquè dia.