Investigació

Les víctimes recorren al Suprem per forçar una investigació de l’Alvia «independent»

Recorren la resolució del TSJ de Madrid perquè declari que la Comissió que va investigar l’accident no és imparcial

Les víctimes recorren al Suprem per forçar una investigació de l’Alvia «independent»

Epi_rc_es

2
Es llegeix en minuts

A punt de complir-se nou anys de l’accident de l’Alvia a Angrois i amb la data del judici fixada per al pròxim 5 d’octubre, les víctimes continuen batallant als tribunals. A la recerca de «justícia» per als 80 passatgers morts i els 144 ferits en el descarrilament del tren que cobria la línia Madrid - la Corunya a escassos quilòmetres de l’estació de Santiago, els familiars van presentar aquest dimarts davant el Tribunal Suprem un recurs de cassació perquè ordeni «una investigació tècnica independent» ja que entenen que l’anterior no va ser objectiva ni imparcial.

El nou pas judicial atès per la Plataforma Víctimas Alvia 04155 respon a la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Madrid que va estimar en part les seves pretensions al concloure que la comissió d’investigació d’accidents ferroviaris (CIAF) s’ha de reunir de nou per contestar «conforme a dret» les peticions de les víctimes, davant el «silenci administratiu» amb què la comissió va respondre repetidament als seus diferents requeriments. Entre aquestes peticions hi figurava la reclamació que la CIAF expliqués per què no reiniciava la investigació del sinistre, tal com exigia l’Agència Ferroviària de la UE després de constatar que les indagacions no havien sigut independents. No obstant, l’alt tribunal de la Comunitat de Madrid no va atendre la demanda dels afectats perquè se cessés els components de la CIAF i es renovés per complet aquest òrgan.

En resposta a la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Madrid, els familiars recorren al Suprem a l’entendre que «la sentència del TSJM ha incorregut en un error de dret» perquè «sembla dir que, pel simple fet d’estar jubilats els membres de la CIAF, tenen absoluta independència». Les víctimes entenen que «la Sala hauria d’haver entrat a dilucidar si, en el seu cas, la trajectòria professional dels membres de l’anterior CIAF els podria permetre gaudir d’aquesta independència que tant enyoren les víctimes».

És per això que al Suprem és plantegen si resulta independent un membre de la CIAF nomenat a proposta del Ministeri i si resulta independent un membre de la CIAF que ha estat prestant serveis pràcticament tota la seva vida per a ADIF, el Ministeri de Foment o Renfe.

Notícies relacionades

En declaracions davant el Suprem, el president de la plataforma, Jesús Domínguez, va advertir ahir que acudeixen a l’alt tribunal per reclamar «una investigació tècnica independent tal com ve exigint Europa», ja que els sembla «lamentable» que gairebé nou anys després les víctimes hagin de continuar litigant quan les institucions europees han parlat «clar» i han dit que l’Estat va tancar en fals la investigació, informa Efe.

«La investigació que es va fer no era independent perquè qui formava part de l’equip era gent de Renfe, Adif i Foment», va lamentar Domínguez, que va explicar que «no els en queda cap altra que recórrer al Suprem perquè el TSJM no va resoldre la seva petició». Per això, volen que «el Suprem entri al fons de la qüestió i digui si realment s’ha de fer aquesta investigació independent», una petició que confien que serà atesa després que tots els governs els hagin menystingut, segons les seves paraules.