Coronavirus en animals

Primer cas de covid d’una persona que es va contagiar d’un gat

Científics a Tailàndia han establert que un gat tigrat li va passar el SARS-CoV-2 a una veterinària

Primer cas de covid d’una persona que es va contagiar d’un gat
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un equip de científics a Tailàndia ha informat de la primera evidència d’un gat que ha infectat una persona amb covid, afegint així els felins a la llista d’animals que poden transmetre el virus a les persones.

Segons una investigació que publica Emerging Infectious Diseases, els investigadors diuen que els resultats són convincents. En tot cas, s’han mostrat sorpresos que s’hagi trigat tant a establir que la transmissió pot pasar, donada l’escala de la pandèmia. Però no descartaven –ara s’ha provat– la capacitat del virus per saltar entre espècies animals i més amb animals domèstics que estan constantment en contacte amb els seus amos com els gossos i els gats. «Sabíem que aquesta era una possibilitat des de fa dos anys», diu Angela Bosco-Lauth, investigadora de malalties infeccioses a la Universitat Estatal de Colorado a Fort Collins.

Entre gats també

Els estudis primerencs en la pandèmia van trobar que els gats poden llançar partícules de virus infecciosos i poden infectar altres gats. I en el transcurs de la pandèmia, els països van informar d’infeccions per SARS-CoV-2 en dotzenes de gats domèstics

Però tot i així no es va notificar una transmissió de gat a persona o de persona a gat. L’estudi tailandès que publica la revista «és un informe de cas interessant i un gran exemple del que pot fer un bon rastreig de contactes», diu Marion Koopmans, viròloga del Centre Mèdic de la Universitat Erasmus a Rotterdam, Països Baixos.

La troballa felina, publicada a  Emerging Infectious Diseases 1 el 6 de juny, va ser un accident, diu el coautor Sarunyou Chusri, investigador de malalties infeccioses i metge de la Universitat Prince of Songkla a Hat Yai, al sud de Tailàndia.

Tot va passar a l’agost, quan un pare i un fill que van donar positiu en covid i van ser traslladats a una sala d’aïllament a l’hospital de la universitat. El seu gat de deu anys també va ser examinat i va donar positiu. I justament quan li prenien la mostra, el gat va esternudar a la cara d’una veterinària, que portava una màscara i guants, però no protecció per als ulls.

Tres dies després, la veterinària va tenir febre, refredat i tos, i després va donar positiu, però cap dels seus contactes pròxims ho era, així que es va assumir que va ser el gat qui l’havia infectat. Més tard, es va confirmar amb una anàlisi genètica que la veterinària estava infectada amb la mateixa variant que el gat i els seus amos, i que les seqüències genòmiques virals eren idèntiques.

Risc baix

Els investigadors diuen que tals casos de transmissió de gat a humà probablement siguin menys freqüents. Els estudis experimentals han demostrat que els gats infectats no expulsen gaires virus i només l’expandeixen durant uns quants dies, diu Leo Poon, viròleg de la Universitat de Hong Kong.

Tot i així, Chusri diu que val la pena prendre precaucions addicionals al manipular gats sospitosos d’estar infectat. La gent «no hauria d’abandonar als seus gats, sinó cuidar-los més», diu.

Notícies relacionades

Altres animals sospitosos d’infectar les persones inclouen visons de granja a Europa i Amèrica del Nord, hàmsters domèstics a Hong Kong i cérvols salvatges de cua blanca al Canadà. Afegir gats a la llista «amplia la nostra comprensió del potencial zoonòtic d’aquest virus», diu Poon.

Però els investigadors diuen que totes aquestes són situacions puntuals i que els animals encara no juguen un paper important en la propagació del virus. «Els humans continuen sent clarament la principal font del virus», conclou Bosco-Lauth.

Temes:

Coronavirus