Aquests són els tractaments més efectius per a tractar el sobrepès i l'obesitat

La cirurgia bariàtrica és la millor solució per a casos extrems d'obesitat

La Unitat de Cirurgia de l'Obesitat, Tractament del Sobrepès i Nutrició de Clínica Corachan compta amb un equip expert i multidisciplinari per al tractament d'aquesta malaltia

El 22% de la població espanyola pateix obesitat

El 22% de la població espanyola pateix obesitat / Arxiu (Epi_rc_es)

8
Es llegeix en minuts
Pep Canals

L'obesitat està reconeguda per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) com una malaltia crònica i, també, l'ha declarat “l'epidèmia del segle XXI”. La incidència ha anat creixent de forma sostinguda en les últimes dècades i, en l'actualitat, a Espanya un 53,6% de la població pateix de sobrepès o d'obesitat, afectant la segona al 22%. Però hi ha una altra dada preocupant: 4 de cada 10 nens i nenes tenen sobrepès, segons l'estudi de l'Agència de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN).

Com qualsevol malaltia, l'obesitat ha de ser tractada. I, avui dia, és possible gràcies al desenvolupament que han viscut els tractaments quirúrgics i no quirúrgics en les últimes dècades. Un exemple és el de l'Ignasi Coscojuela, que, després d'una vida marcada per l'obesitat, va decidir l'any 2017 sotmetre's a una cirurgia bariàtrica amb el Dr. Ramón Vilallonga de la Unitat de Cirurgia de l'Obesitat i Nutrició.

El seu cas era complex. Amb 47 anys pesava 180 kg i tenia un Índex de Massa Corporal (IMC) extrem per sobre de 60 kg/m². “Des dels 9 anys ja em deien que podia desenvolupar problemes del cor, diabetis o que no podria fer esport”, assegura Coscojuela. A més, també patia 500 apnees cada nit, una pausa de la respiració d'almenys 10 segons que es produeix mentre una persona dorm i que podrien haver posat fi a la seva vida. Els resultats de la cirurgia van ser visibles molt aviat. Un any més tard va córrer la 40a cursa d'El Corte Inglés i, avui dia, amb 103 kg menys, ha aconseguit millorar la seva qualitat de vida en tots els sentits.

L'impacte no sols ha estat físic, també emocional. “Molts amics em diuen que ara m'arriba la sang al cervell (riu), comences a parlar i a actuar millor, a més de fer moltes més coses”, assegura Coscojuela. “Segurament l'impacte de la intervenció no és només anatòmic i metabòlic. Hi ha un component emocional molt important quan es veuen els resultats”, apunta el Dr. Ramón Vilallonga, cirurgià d'UCON que va portar el cas.

Quins tractaments existeixen contra l'obesitat?

Els tractaments de l'obesitat varien en funció del cas i la tipologia. En general, els casos de sobrepès lleu (entre 25 i 30 kg/m²) i les obesitats de tipus 1 i 2 (entre 30 i 35Kg/m²) solen utilitzar tractaments no quirúrgics. Per a aquests casos es necessita un canvi d'hàbits en els quals la dieta, els fàrmacs i l'exercici físic són la clau. Però per a evitar fracassos i frustracions és recomanable guiar-se per professionals com els endocrins, els dietistes o els psicòlegs, que poden pautar el tractament de la forma més adequada per a cada cas.

A partir de les obesitats de tipus 3 i 4 (més de 35 kg/m²), i davant la possibilitat d'existència d'altres variables com la diabetis o la hipertensió, els experts ja recomanen sotmetre's a cirurgia bariàtrica. “En general, aquells pacients amb índex de massa corporal per sobre de 35 seran candidats a tractaments quirúrgics de preferència, a diferència dels no quirúrgics com el baló intragàstric, que reservarem per a pacients amb menor IMC”, assenyala el cirurgià de Clínica Corachan.

UCON compta amb un equip multidisciplinari format per cirurgians, endoscopistes, endocrinòlegs, dietistes i psicòlegs altament especialitzats, que ofereixen un tractament integral contra l'obesitat. “El control de l'obesitat passa necessàriament per un equip multidisciplinari. Es tracta doncs de poder oferir la suma de diferents tractaments als pacients. El més important és conèixer la complexitat de la malaltia mitjançant una completa història clínica i un estudi de cada cas”, explica el Dr. Vilallonga.

Què és la cirurgia bariàtrica i com funciona?

La cirurgia bariàtrica és el tractament més eficaç contra casos d'obesitat mòrbida en els quals han fracassat les pràctiques no quirúrgiques com les dietes o l'exercici. Aquestes intervencions, ja que hi ha diverses, solen fer canvis en l'aparell digestiu del pacient per a aconseguir la pèrdua de pes. Es tracta d'una mena de cirurgia poc invasiva que es realitza per laparoscòpia, permetent una recuperació ràpida després de la intervenció. Concretament, són destacables dos:

  • Bypass gàstric per laparoscòpia: Aquesta cirurgia consisteix en tallar una part de l'estómac, aproximadament un 10%, i se separa de la via digestiva, creant una nova via fent un pont amb l'intestí. Amb això es limita la quantitat d'aliments ingerits i es restringeix la seva absorció. És la tècnica més indicada per a tractar pacients obesos que pateixen de diabetis o pacients amb reflux gastroesofàgic sever i obesitat.

  • Gastrectomia vertical: Coneguda també com a màniga gàstrica, amb aquesta tècnica s'elimina el 85% de l'estómac, aconseguint reduir considerablement la seva grandària i augmentant la sacietat del pacient.

Pel doctor Vilallonga l'èxit d'aquestes intervencions es produeix quan s'aconsegueix una reducció de pes superior al 70%. Encara que a l'UCON l'èxit es mesura de forma més global. “A nosaltres ens agrada analitzar també com s'han resolt les malalties lligades a l'obesitat com són la diabetis, la hipertensió o els nivells de colesterol alts. Aquesta visió més global de la millora i de l'èxit de la cirurgia és molt important perquè, en definitiva, estem tractant una malaltia”, apunta el cirurgià de Clínica Corachan.

Revisió bariàtrica i complicacions

Les cirurgies, en general, solen funcionar. Però pot succeir que un pacient pugui tornar a guanyar pes, patir alguna molèstia o, simplement, algun dolor. “Pot passar per exemple en casos de reflux després de gastrectomia vertical, l'aparició de colelitiasi (pedres de la vesícula biliar) que requereixin d'un nou procediment”, explica el Dr. Vilallonga.

La cirurgia de revisió pot implicar un major nombre de complicacions potencials per la seva dificultat. A l'UCON, explica el doctor, compten amb experts en cirurgia de revisió bariàtrica amb experiència per a tornar a intervenir a pacients d'aquesta tipologia.

Els hàbits de vida poc saludables de les últimes dècades han ajudat al creixement de l'obesitat



/ Cedida

Respecte a les complicacions d'un procediment quirúrgic per a tractar l'obesitat, l'expert assegura que, malgrat la dificultat, no és elevada. “La cirurgia de l'obesitat, en mans expertes, té una taxa de complicacions greus inferior al 1,5%. Algunes d'elles són el sagnat o la fugida intestinal. Per aquest motiu, els pacients queden ingressats dues nits i s'avalua el seu estat abans de donar-los l'alta. També poden aparèixer altres complicacions menors com algunes nàusees o la infecció d'alguna ferida quirúrgica”, explica el Dr. Vilallonga.

Dietes miracle i nous tractaments

Molts dels pacients que arriben a la consulta d'UCON han intentat sense èxit reduir el seu pes mitjançant la dieta o l'exercici físic. Però molts d'ells també ho han intentat amb les conegudes com a dieta miracle. És a dir, mètodes agressius amb els quals es promet una baixada immediata i ràpida de pes, però sense cap mena de base científica i, en molts casos, sense cap mena de control. Els experts adverteixen que poden acabar generant dèficits de vitamines i minerals, a més d'elevar el risc d'una desnutrició proteica.

“Moltes d'aquestes dietes estan basades en modificacions dietètiques absolutament desequilibrades, com les que consisteixen en la ingesta d'un únic aliment al dia. Són clarament perjudicials per a la salut, a més de no estar recolzades per cap mena d'estudi clínic. Són dietes que lògicament indueixen a un dèficit energètic i, com a resultat una pèrdua de pes poc saludable”, assegura la doctora Alícia Molina, nutricionista d'UCON.

La Unitat de Cirurgia de l'Obesitat i Nutrició (UCON) compta amb un equip multidisciplinari per al tractament integral de l'obesitat



/ Cedida / Clínica Corachan

Fa pocs dies, un estudi de “The New England Jounal of Medicine” revelava que la Tirzepatida, un medicament injectable per a tractar la diabetis de tipus 2, també era eficaç per a combatre el sobreprès. “Els estudis preliminars apunten bons resultats en pèrdues de pes globals per als pacients. Lògicament són estudis preliminars i requereixen de més informació i major seguretat per als pacients a mitjà i llarg termini”, explica el cirurgià de UCON.

L'expert considera una bona notícia que existeixin més eines farmacològiques i destaca l'ús d'altres molècules des de fa més de 5 anys per a tractar casos lleus i greus d'obesitat. “Sigui com sigui, aquests medicaments podran ser utilitzats de manera combinada amb els tractaments acceptats en l'actualitat i de provada eficàcia”, celebra el doctor.

UCON: Una unitat especialitzada

La Unitat de Cirurgia de l'Obesitat i Nutrició (UCON) de Clínica Corachan ofereix un servei integral en el tractament de l'obesitat en totes les seves fases. Tot això ho aconsegueix gràcies a un equip multidisciplinari i especialitzat que compta amb endocrinòlegs, endoscopistes, dietistes i psicòlegs que ofereixen una atenció completa als seus pacients.

UCON té una alta especialització en el tractament de l'obesitat i el sobrepès. Entre els procediments que duen a terme destaquen el bypass gàstric per laparoscòpia o la gastrectomia vertical. També compten amb experiència en revisió bariàtrica per a reavaluar situacions que requereixin una nova intervenció.

Pateixes d'obesitat i sobrepès i vols canviar la teva vida? Sol·licita informació a l'equip d'UCON.